*Nettavisen* Nyheter.

Raser mot liggeforbud-benker

BARE SITTE: De nye benkene i Akerselvalmenningen i Bjørvika i Oslo er utstyrt med armlener. De gjør det blant annet umulig å legge seg ned på benkene. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

- Jeg skammer meg som borger av Oslo by.

27.07.15 13:04

OSLO (Nettavisen): Benker med armlener som gjør det umulig å legge seg nedpå, får folk til å rase. Kritikerne mener dette er en del av en trend med tiltak for å gjøre det vanskelig for hjemløse å innta parker og byrom.

På sosiale medier går debatten høyt om nye benker på Akerselvalmenningen i Bjørvika i Oslo og foran rådhuset i Bærum. Benkene er utformet slik at det ikke er mulig å ligge på dem.

«Dette er en trend vi har sett i mange byer, der man også har brukt pigger og andre fæle metoder for å skremme folk fra å sove utendørs», skriver Lan Marie Nguyen Berg på Facebook.

Hun er også førstekandidat for Miljøpartiet De Grønne i Oslo.

- Jeg tror det engasjementet vi har sett på sosiale medier de siste dagene rundt dette er et tegn på at veldig mange ønsker ser byrom som skal være inkluderende. Folk ønsker ikke at vi skal jage de svakeste i samfunnet vårt vekk, sier hun til Nettavisen.

Nguyen Berg sier hun forstår at det noen steder kan være utfordringer knyttet til uteliggere, men mener dette må løses på andre måter.

-Det å stenge folk ute, vil ikke løse disse problemene. Vi må for eksempel heller øke støtten til overnattingstilbud for fattige. Vi må prøve å løse problemet, ikke skyve det vekk, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

SER TREND: - Dette er en trend vi har sett i mange byer, sier Lan Marie Nguyen Berg. Foto: CF Wesenberg (Miljøpartiet De Grønne)

Selvaag-sjef reagerer

«Slike benker kan ikke gode byutviklere akseptere!» skriver administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig på Twitter.

Klikk på bildet for å forstørre.

LIKER DET IKKE: Administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig sier han ikke liker utviklingen. Foto: (Selvaag)

- Jeg har liten sans for denne type tiltak. Norske byer kan ha problemer med uteliggere, men jeg mener uteområder skal være åpne og inkluderende. Dette virker ikke særlig inkluderende, og det er vel neppe en benk et kjærestepar får lyst til å sette seg ned på, sier Schumann til Nettavisen.

- Skammer meg

- Jeg skammer meg. Som borger av denne byen vil jeg at alle som oppholder seg i Oslo skal få anledning til å sitte og ligge på en benk. Det skulle bare mangle, sier Johanna Engen, styreleder i Velfeldsalliansen, til Nettavisen.

Velferdsalliansen er en paraplyorganisasjon som blant annet har kampen mot fattigdom høyt på dagsorden.

På en vandring rundt i Oslo kom hun over de nye benkene med armlener i tre og metall i Bjørvika og reagerte med sinne.

Klikk på bildet for å forstørre.

SKAMMER SEG: - Som borger av denne byen vil jeg at alle som oppholder seg i Oslo skal få anledning til å sitte og ligge på en benk, sier Johanna Engen. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

- Dette virker som en del av en trend. Vi har sett det i andre byer, blant annet i Bergen og Bærum. Det kan ikke være tvil om at hensikten med denne utformingen er å hindre folk i å ligge på benken, mener hun.

- Stedet der benkene står er blitt en veldig fin plass med skifersteiner og et lite fossefall. Så kommer dette tiltaket og ødelegger alt, sier Engen.

Hun utfordrer byråd for miljø og samferdsel, Guri Melby, til å komme på banen og gi utviklere og utbyggere klare føringer for hva slags bymøbler man ikke ønsker i Oslo.

Byrådssekretær Camilla Strandskog (H) sier til Nettavisen at det ikke er kommunen som har satt opp disse benkene, men Bjørvika Utvikling.

Daglig leder Geir Lynnebakken i Bjørvika Utviklinga bekrefter overfor Nettavisen at det er de som har satt opp benkene, men han avviser at de er laget for å hindre folk i å ligge på dem.

Klikk på bildet for å forstørre.

NOTERER SEG INNSPILLENE: Geir Lynnebakken er daglig leder i Bjørvika Utvikling. Foto: V. Hermanrud (Bjørvika Utvikling)

- Ikke meningen å stenge noen ute

- Vi har bygget benker i Bjørvika i ti år nå, og denne gangen ble benkene designet slik av arkitekten. Jeg antar de ville prøve å finne på en vri. Men det har aldri vært vår hensikt eller noe tema i prosjekteringen at man skulle hindre folk å ligge på benkene. Det har aldri vært snakk om det, sier Lynnebakken.

- Men forstår du at folk kan oppfatte det slik?

- Ja, jeg forstår at man kan tenke i de baner, og vi noterer oss disse innspillene. Vi er opptatt av å bygge byrom som kan brukes av alle.

Lynnebakken sier det kun er benkene på Akerselvalmenningen som er utstyrt med slike armlener. På andre benker som Bjørvika Utvikling har hatt ansvar for er det ingen slike installasjoner.

De omstridte benkene sto ferdig i mai i år.

Klikk på bildet for å forstørre.

NYE BENKER: Bjørvika Utvikling er ansvarlig for disse benkene, men avviser at hensikten har vært å hindre folk fra å ligge på dem. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.