*Nettavisen* Nyheter.

Raser mot studentbetaling

Norsk studentunion (NSU) er i harnisk etter at Ryssdal-utvalget åpner for egenbetaling for studenter.

23.09.03 13:53

Utdanningsminister Kristin Clemet fikk i dag overrakt utredningen «Ny lov om universiteter og høyskoler», og diskusjonen om rapporten er allerede i full gang. Flertallet i utvalget åpner for egenbetaling fra studenter. Vilkåret er imidlertid at virksomheten ikke er fullfinansiert av staten. Det kan heller ikke kreves egenbetaling når offentlige myndigheter eller andre har satt som betingelse for sin økonomiske støtte at virksomheten skal være gratis.

NSU sier at de ikke vil godta at prinsippet om gratis utdanning ikke lenger skal gjelde.

- Gratisprinsippet - at all norsk høyere utdanning skal være gratis - er en bærebjelke og en hjørnestein i det norske utdanningssystemet og velferdsstaten. Gratisprinsippet er grunnlaget for lik rett til utdanning, skriver Trond Enger, leder i NSU, i en pressemelding.

- En misforståelse
Lederen for utvalget, Anders Ryssdal, mener på sin side at utvalget vil skape et reelt gratisprisnipp. Han viser til at det ikke er lovfestet et prinsipp om at høyere utdanning skal være gratis i Norge, og at Stortinget gjennom statsbudsjettet hvert år bestemmer hvor mye penger høyskolene og universitetene skal få.

- Det er en illusjon å tro at en gjennom lov kan regulere noe som Stortinget hvert år bestemmer gjennom statsbudsjettet. Skolene skal ikke kunne kreve dobbeltbetaling, sier Ryssdal.

Mindre studentmakt
Flertallet i utvalget vil også redusere studentenes og de ansattes makt ved høyskoler og universiteter. Skolene skal være selveiende institusjoner, og styret skal være det øverste organet.

- Styrets flertall bør bestå av eksterne personer, og styrets leder skal velges blant de eksterne styremedlemmene, sier Ryssdal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.