Rasisme mulig drapsmotiv

Rasisme kan ha vært motivet til uteliggeren som stakk ned og drepte en tilfeldig forbipasserende mann i Oslo. I avhør har han sagt at han ikke liker mørkhudede.

Knivdrapet i Skippergata 3. desember i fjor er snart ferdig etterforsket, og politiet mener nå å kunne peke på rasisme som det mest sannsynlige motivet for drapet på den 38 år gamle iranske tobarnsfaren Reza Karami.

Den 36-årige russiske uteliggeren som er siktet for drapet, sitter i politiets varetekt og er under såkalt judisiell observasjon, skriver Aftenposten.

- Han har i avhør gitt uttrykk for at han ikke liker mørkhudede, og det kan virke som om dette var en rasistisk handling. Og da er det klart at dersom en slik handling ble gjort av en tilregnelig person, så ville det være svært alvorlig, sier politioverbetjent Finn Abrahamsen i Oslo politidistrikt.

Mange omstendigheter i saken gir grunnlag for å stille spørsmål ved siktedes tilregnelighet. Legene skal vurdere hvorvidt den russiske uteliggeren er mentalt skikket til å stå til ansvar for sine handlinger, eller om han utelukkende skal overlates til psykiatrien.

Abrahamsen håper resultatene fra den psykiatriske undersøkelsen vil være klare innen en måned. Blir 36-åringen kjent utilregnelig, vil saken bli lagt bort fra påtalemyndighetens side.

De to nynazistene som angrep Benjamin Hermansen på Holmlia for tre år siden, er de eneste som noen gang er dømt for rasistisk drap i Norge.

De fikk henholdsvis 17 og 18 års fengsel. En lignende dom vil trolig vente 36-åringen om han blir kjent tilregnelig og deretter skyldig. I motsatt fall vil han bli sittende i psykiatrisk forvaring til han eventuelt blir frisk, enten det skjer om en måned eller aldri.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.