*Nettavisen* Nyheter.

Rasmus Hansson om dumping-vedtak: - Dette er det dummeste jeg har sett

Stortingsrepresentant Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne er hoderystet over at regjeringen har sagt ja til å dumpe bunnslam i Førdefjorden. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Miljøpolitikeren raser mot regjeringen.

26.05.15 23:11

Det talspersonen for Miljøpartiet De grønne sikter til, er dumpingen av 250 millioner tonn gruveslam i Førdefjorden i Sogn og Fjordane.

Klikk på bildet for å forstørre.

KREVER STANS: Heikki Holmås (SV), Generalsekretær i miljøorganisasjonen WWF i Norge, Nina Jensen og MDGs eneste stortingsrepresentant, Rasmus Hansson demonstrerte utenfor Stortinget tirsdag kveld. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

- Jeg har jobbet med miljøvern i 40 år, dette er det dummeste vedtaket jeg har sett, sa Hansson på en demonstrasjon utenfor Stortinget tirsdag kveld.

Demonstrantene krever at regjeringen snur i saken.

Les også: Venstre mener regjeringen presset Miljødirektoratet
Les også: Miljøbevegelsen: Sundtoft er miljøfarlig

800 demonstrerte
Anslagsvis 800 personer markerte sin motstand mot dumping av avfall i Førdefjorden.

Blant dem som deltok i demonstrasjonen, var Naturvernforbundet, Natur og Ungdom og Førdefjorden og Vevring miljøgruppe.

- Det er fem land i verden som lar gruveindustrien få dumpe avfallet sitt på sjøen. De fire andre er Indonesia, Chile, Tyrkia og Papua Ny-Guinea. Spørsmålet om vi skal la gruveindustrien få kaste problemene sine på sjøen er et veivalg, nå må Erna Solberg lytte til folket og velge riktig. Det er ingen skam å snu, redd Førdefjorden, sa Arnstein Vestre, leder i Natur og Ungdom.


- Presset Miljødirektoratet
Venstre mener at regjeringen presset Miljødirektoratet til å gå fra nei til ja til gruvedeponi i Førdefjorden. KrF mener også at mye kan tyde på at det ble utøvd press.

Miljøvernminister Tine Sundtoft (H) avviste påstanden som ble framsatt i spørretimen i Stortinget tidligere i mai.

Venstre-nestleder Ola Elvestuen slo fast at «det er ingen tvil om» at Miljødirektoratets klare miljøfaglige vurdering var å gå imot deponi av gruveslam med kjemikalier i Førdefjorden.

- Så var det en prosess der direktoratet etter press endret sitt råd, sa Elvestuen.

Utslippstillatelsen som regjeringen kom med 17. april, gir Nordic Mining grønt lys til å fylle fjorden med 4 millioner tonn masse i året – i tillegg til store mengder kjemikalier. Alt liv vil gå tapt i det tre kvadratkilometer store og 150 meter høye deponiet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.