RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Arbeidets Rett

Raste inn i hundespann

Sist oppdatert:
Bilen raste rett inn åtte hunder i Femundløpet. Føreren trodde veien var sikret.

- Løypa var lagt rett over veien. Da regnet jeg med at den var trygg, sier VG-fotograf og hundekjører Øyvind Nordahl Næss til Nettavisen.

Men løypa over bygdeveien med 80 kilometersone mellom Drevsjø og Tufsingdal i Sør-Trøndelag var ikke sikret, melder Arbeidets Rett på nett, retten.no .

- Jeg så ingen bil og hørte ingen bil. Jeg ga bikkjene kommando om å gå over. De stoler alltid på meg og gikk over da de fikk beskjed om det. Da så jeg at det bak skavlen og masse furutrær kom en bil lydløst, sier Næss.

Alle hundene overlevde, men to av dem har fått skader, en har beinskader og en er skadet i hode- og brystregionen.

- Jeg forsøker å få dem til røntgen, de må undersøkes ordentlig, sier Næss.

- Kunne vært meg
Han klandrer ikke føreren av bilen, men forstår ikke hvordan arrangørene av hundeløpet kunne la være å sikre løypa over veien.

- Det kunne vært meg som lå i veien. Jeg tør ikke tenke på det en gang, det er ille nok at hundene er skadet. Løypene over veier er alltid sikret på løp, selv små filleløp i Trondheim er sikret, sier han.

Næss har hatt hundene siden de av valper. De er nå fra ett og halvt år til tre år gamle. Nå er han usikker på om de kan brukes til hundekjøring mer.

- De kan ha fått psykiske skader. De er løpshunder som skal yte sitt beste, sier Næss.

Nå håper han at arrangørene i alle fall vil dekke utgiftene som han har hatt til veterinær og startkontingent i forbindelse med løpet.

- Jeg reagerer på at arrangørene ikke ga meg noen beklagelse eller spurte hvordan de gikk med hundene. Det er svært ille at slike ting skjer. Vi har jobbet i mange år med å gjøre hundekjøring stuerein. Mange er redde for de ulvelignende polarhundene, men de er de snilleste hundene om finnes.

Omrent 150 hundekjørere deltok i Femundløpet på Røros. Ulykken skjedde ved 12.30- tiden lørdag.

- Tar selvkritikk
Styreleder i Femundløpet, Harry Schanke, sier til retten.no at veikryssene burde vært kontrollert, særlig siden været så langt i løpet har vært dårlig. I tilfellet ved Femundvika, hadde brøytebilen kjørt ned skiltene, slik at bilføreren ikke var observant på at hundespann krysset veien.

- Jeg tar selvkritikk, men vil ikke si at sikkerheten er amatørmessig, sier han.

Ulykken skjedde i 12.30-tiden lørdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere