Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) kan bli kalt inn til høring om problemene i Oslo øst.
Høyre, Frp, Venstre og KrF er alle enige om at høringen må finne sted før sommeren, hvor den økende ungdomskriminaliteten er tema.
I Oslo har det vært totalt ni skytinger siden februar, det er 150 unge gjengkriminelle i hovedstaden.
Representanter fra politiet, bydelene og frivillige organisasjoner kalles også inn til høringen.
Så sent som lørdag ble Natteravnene på Stovner og Vestli, nordøst i Oslo, angrepet av steinkastende ungdommer. Én person ble truffet i hodet og fraktet i ambulanse.
Les også: Rapport: Ungdomskriminaliteten i Oslo øker
Trenger førstehåndskunnskap
- Vi ønsker å sette inn forebyggende tiltak så tidlig som mulig. Derfor ønsker vi å ha en høring med dem som har førstehåndskunnskap om problemene, sier fraksjonsleder i helse- og sosialkomiteen for Frps bystyregruppe i Oslo Aina Stenersen til Nettavisen.
Hun opplyser om at høringen skjer i løpet av juni.
- Det er viktig å høre på dem som jobber med dette til daglig og de som er i miljøene for å få førstehåndskunnskap.
Les også: Ti menn fengslet etter skyteepisoder i Oslo
Fakta om skyteepisoder i Oslo
* 5. februar: Det skytes mot et utested i Torggata ved Youngstorget i Oslo. Ingen personer ble skadd.
* 7. februar: En mann blir skutt flere ganger på Holmlia. Skadene er ikke livstruende.
* 12. mars: Politiet får meldinger om skyting på Lambertseter. Tre personer blir pågrepet.
* 12. mars: En polsk mann (31) blir skutt og drept på Bjørndal. Etterforskerne tror offeret var tilfeldig, men har satt hendelsen i sammenheng med skytingen på Lambertseter. En 32 år gammel norskpakistaner er siktet for drap.
* 4. april: En mor og hennes sønn blir skutt i en leilighet på Fjellhamar i Lørenskog. Begge blir alvorlig, men ikke livstruende skadd. Fire personer er pågrepet. Politiet knytter saken til Oslos gjengmiljø.
* 4. april: Minst ett skudd blir avfyrt ved 13.20-tiden på åpen gate ikke langt fra Sentrum politistasjon i Oslo. To menn er siktet for drapsforsøk.
* 24. april: En 18 år gammel mann blir alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i beinet på Holmlia. En 21 år gammel mann er siktet for drapsforsøk. Politiet har koblet hendelsen til et gjengmiljø i Oslo.
* 28. april: Det løsnes skudd utenfor en pizzarestaurant på Vestli i Groruddalen. Ingen ble skadd, og politiet har så langt ikke meldt om pågripelser i saken. En tomhylse ble funnet på åstedet.
29. april: Politiet mottar melding om skudd på Stovner. Ingen er funnet skadd.
Kilde: NTB og Oslo politidistrikt
I løpet av uken skal de borgerlige partiene i Oslo konkretisere hvilke byråder i hovedstaden som blir kalt inn ti høringen.
Søndag meldte Nettavisen at det blir hastemøte mellom politiet i Oslo øst og Natteravnene tirsdag. Et møtet er antatt å være berammet i løpet av ettermiddagen eller kvelden.
Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

Hastemøte mellom politiet og Natteravnene i Oslo etter steinkasting
I en pressemelding kommer de borgerlige partiene med en felles uttalelse:
- Vi ønsker å kalle inn berørte parter til en høring i Oslo bystyre før sommeren, hvor den økende ungdomskriminaliteten i Oslo er tema, sier komiteleder i Helse, og sosialkomiteen James Stove Lorentzen (Høyre), nestleder i Helse- og sosialkomiteen, Erik Lunde (KrF), fraksjonsleder i komiteen, Aina Stenersen (Frp) og Odd Einar Dørum (V)
- Må få oppdatert informasjon
- Den siste tidens økte fokus på problemer i visse bydeler må bystyret ta på alvor. En høring gir alle politikerne en mulighet til å få oppdatert informasjon og til å stille spørsmål til aktører som jobber med problemstillingene til daglig.
BLOGG: De unge spør: Hvorfor tas ikke gjenglederne?

Natteravner i Oslo øst ble truet med steinkasting og at de skulle skytes av ungdommer
Forrige helg ble også Natteravnene i Vestli truet med steinkasting og at de skulle skytes av ungdommer. Begge hendelsene ble meldt om til, og håndtert av, politiet.
Tidligere denne uken meldte også Nettavisen nyheten om at politiet setter inn ekstra ressurser i problemområder i Oslo i forbindelse med muslimenes hellige fastemåned ramadan.
Årsaken er at erfaringene med at det oppstod flere hendelser sent på kvelden og natten i fjor fordi, mange unge oppholder seg ute på gaten etter at fasten for dagen er over.

Natteravnleder i Oslo øst frykter for egen sikkerhet
18 år med borgerlig styre i Oslo
Fra januar 1997 til kommunevalget høsten 2015 var det borgerlig styre i Oslo.
- Hvor stor del av ansvaret har det forrige byrådet for problemene som nå rammer ulike deler av Oslo øst og sør?
- Jeg synes regjeringen (bestående av Høyre, Frp og Venstre, red. anm.) har gjort en flott innsats for Oslo med å sette inn ekstra politi. Regjeringen har tatt grep kjapt. De borgerlige hadde ansvaret lenge, men når problemene dukker opp nå har opposisjonspolitikere vist handlekraft, blant annet ved å kalle inn til høringen, sier Stenersen.
- Hva mener dere må til for å få bukt med problemene?
- Det er en kompleks situasjon. Vi ser at personer med innvandrerbakgrunn står for mesteparten av kriminaliteten, og at det er 150 gjengangere som står for for de fleste hendelsene.
- Ofte gjelder dette innvandrerungdommer som ikke har foreldre som er godt integrert i det norske samfunnet, og som dropper ut av skolen. De livnærer seg i stedet på kriminalitet. Det er viktig at vi stiller krav til god norskopplæring, bedre samarbeid mellom skolen, politiet og barnevernet.
- Problem lenge før innvandrerne kom
Tidligere har også justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) uttalt at Oslo ikke tåler mer innvandring, noe som fikk byrådsleder i hovedstaden Raymond Johansen til å reagere.
I et intervju med Nettavisen i begynnelsen av mai uttalte strafferettsadvokat Vidar Lind Iversen at ungdomskriminalitet var et problem i Oslo lenge før innvandrerne kom.
Han er selv vokst opp på Romsås, ett av problemområdene i Oslo øst på 70-tallet.
- Ungdomskriminalitet i Groruddalen og områdene på østkanten var problemområder lenge før det kom folk med innvandrerbakgrunn.
- Problemene er sammensatt, men det skyldes ikke innvandring, eller innvandrere, alene. Ofte er det en kombinasjon av at ungdommene føler seg stigmatisert, fattigdom, manglende oppfølging fra skolen og at det ikke er andre fritidstilbud i områdene. Og for mange er det for dyrt å drive med fotball, for eksempel.
Lind Iversen deltok selv flere ganger i slåssing og ungdommene fra hans område var beryktet og stigmatisert.