– Dagen i dag er en stor milepæl. Nå avslutter vi den sosiale nedstengingen av Oslo, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på en pressekonferanse i Oslo rådhus fredag ettermiddag.

Der offentliggjorde han at alt som er igjen av trinn to av gjenåpningen i Oslo, innføres fra onsdag i neste uke.

Det betyr at en rekke av tiltakene som ble innført da den sosiale nedstengingen i Oslo ble innført 10. november i fjor, blir opphevet.

Alkohol, restauranter og kultur

Gjenåpningen innebærer at det blir lov med alkoholservering til klokken 22, og at restauranter og kafeer igjen får ta imot sittende gjester. Treningssentre og svømmehaller, teatre, museer og konsertsteder får også åpne igjen med begrensninger på antallet som får slippe inn eller delta på arrangementer.

Det åpnes også for utendørs arrangementer for 50 personer med faste plasser, eller 30 uten faste plasser.

– Vi tar et stort steg mot en gjenåpnet by og et stort steg tilbake til den hverdagen og det bylivet som vi har savnet så lenge, sa byrådslederen.

I tillegg til åpningen av serverings-, trenings- og kulturtilbud, åpnes også fritidsklubbene igjen for inntil 20 personer om gangen.

At gjenåpningen ikke starter umiddelbart, begrunnes med at byrådet vil gi alle noen dager på å forberede seg.

Johansen sa at gjenåpningen vil bidra til å få mange som har vært permittert eller har blitt arbeidsledige, tilbake i jobb.

Én dag med omstridt matservering

Sist det ble skjenket alkohol i Oslo var 8. november i fjor. Ettersom de nye nasjonale retningslinjene, som regjeringen offentliggjorde fredag formiddag, først gjelder fra torsdag neste uke, blir det én dag med alkoholskjenking med krav om matservering i Oslo.

Osloboerne får dermed en liten smakebit av den omstridte regelen resten av landet har levd med, og som fjernes torsdag.

Det åpnes heller ikke for skjenking til midnatt i Oslo nå.

– Det er viktig at hver virksomhet selv vurderer om det er forsvarlig å åpne opp neste onsdag, eller om de trenger mer tid, sier byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen (Ap).

Forstår bekymringer

Johansen sa også at han har forståelse for at noen kan være bekymret. Selv om antall smittede den siste tiden har falt kraftig, er snittet de siste to ukene fremdeles på 78 nye registrerte smittetilfeller om dagen.

I tillegg kommer det stadig meldinger om nye utbrudd i kommuner rundt om i landet.

– Folk skal tilbake på jobb, i for eksempel serveringsbransjen, og kan være bekymret for at de nå skal være rundt mange mennesker. Nå er det veldig viktig at vi fortsetter å ta hensyn, at vi fortsetter å holde avstand, og at vi respekterer de reglene som gjelder der vi er, sa Johansen.

Har ingen garantier

Byrådslederen understreker at selv om målet hele tiden har vært at gjenåpningen skal være for godt når byen først gjenåpnes, så har man ingen garanti for at det ikke vil måtte innføres strengere tiltak igjen.

– Vi har hatt flere runder med lave smittetall i Oslo. Vi har i flere runder vært klare til å starte gjenåpningen. Så har spillereglene blitt endret. Nå sist av den importerte, britiske mutanten, sa Johansen.

– Vi har sett mange ganger at situasjonen kan snu svært fort.