Oslo-byrådet ber om en ekstrabevilgning på 100 millioner kroner i forbindelse med at Oslo er utpekt til Europas miljøhovedstad i 2019. Totalt vil byrådet bruke 118 millioner på markeringen.

Dette får Høyre til å reagerer kraftig.

- Jeg mener det er en vanvittig pengebruk, og at det er en uforståelig prioritering fra byrådets side, sier Høyres gruppeleder i Oslo bystyre, Eirik Lae Solberg, til Nettavisen.

Men byrådsleder Raymond Johansen (Ap) slår tilbake mot kritikken.

- Jeg er overrasket over kritikken fra Høyre. Under deres ledelse søkte kommunen om å bli Europas miljøhovedstad to ganger. Dersom de regnet med at det skulle være «en fest», og ikke en forpliktelse til å engasjere hele byens befolkning, organisasjonslivet, næringslivet og kommunen – ja, så skjønner jeg ikke hvorfor de i det hele tatt søkte, sier Johansen til Nettavisen.

Les også: Høyre slakter byrådets miljøfest til 118 mill. i Oslo

- Beløpet er nødvendig

Lae Solberg mener det holder å bevilge 10 millioner kroner ekstra, men Johansen er forsvarer at de vil bruke ti ganger så mye.

- Vi har satt av det beløpet vi mener er helt nødvendig for å utløse dette engasjementet. Jeg stusser over at Høyre har problemer med det. Spesielt når vi vet hva de valgte å bruke penger på, sier han, og ramser opp:

- De brukte 35 millioner kroner til et 5-dager med X-Games i 2016 og 185 millioner kroner på en OL-søknaden i 2014. Hva fikk Oslos innbyggere igjen for det? undres byrådslederen.

Han påpeker at miljøhovedstadsårets skal bidra til et varig engasjement for det grønne skifte i Oslo.

- Her er det gjort mye som også opposisjonen har grunn til å være stolt av. Mye av det som skjer i Oslo startet for mange år siden, sier Johansen, og utdyper:

- Hvordan vi i fellesskap har tatt vare på Marka, renset fjorden, gjort kysten tilgjengelig for innbyggerne, fått på plass kildesortering av avfall som gir fjernvarme til folks boliger og etablert en bomring som har vært avgjørende for finansiering av kollektivtrafikken og nytt sykkelnett.

Les også: MDG-politikere jubler over kjøreforbud: - Historisk!

Dette går pengene til

I sitt reviderte budsjett, som skal vedtas av bystyret onsdag, foreslår byrådet å bruke de 118 millionene til planlegging og gjennomføring av markeringen.

Slik skal pengene brukes:

* 27 mill. til kommunikasjon, kampanjer og synlighet i byrom.
* 16 mill. til gjennomføring av sentrale arrangementer.
* 30 mill. til sektorens bidrag og studiebesøksprogram.
* 4 .mill. til internasjonal profilering.
* 22 mill. til nabolagsprogram og tilskudd til frivillig aktivitet.
* 19 mill. til sekretariatet.

Lae Solberg mener pengene heller burde vært brukt på barn og unge.

- Det er en uforståelig prioritering når Oslos største utfordring er økningen i ungdomskriminaliteten. Her foreslår de å bruke 49 millioner kroner, og vi foreslår heller å doble det beløpet, sier han.

Les også:- Oslo-byrådet stenger funksjonshemmede ute

Vant over 13 byer

I konkurranse med 13 andre europeiske byer ble Oslo i 2017 utpekt til å være Europas miljøhovedstad i 2019. Kandidatbyene er blitt vurdert på klimapolitikk, luftkvalitet, grønn innovasjon, kollektivtransport, biologisk mangfold, vannkvalitet og friluftsliv.

I 2019 vil dette sette sitt preg på hovedstaden, gjennom et tettpakket program for byens befolkning, næringsliv og kunnskapsmiljøer - samt et internasjonalt publikum.

Høydepunktene fra programmet:
4. januar:
Miljøhovedstadsåret sparkes i gang med en spektakulær åpningsseremoni i Oslo sentrum

22.-24. mai:
Urban Future Global Conference er verdens største møteplass for byutviklere. I 2019 skal Oslo være vertskap.

5. juni:
Verdens miljødag.

18.-20. september:
Verdenskongressen for landskapsarkitekter (IFLA World Congress). Temaet er kompakte, vakre og sunne byer.