*Nettavisen* Nyheter.

Reagerer på hemmelighetskremmeri

Redaktørforeningen vurderer å påklage promilledommen mot en kvinnelig advokat (42). Yrkestittel og arbeidsgiver ble på uvanlig vis unntatt offentligheten.

06.07.04 18:34

24. juni ble kvinnen ilagt en bot på 500.000 kroner for fyllekjøring. Fem dager etter at dommen falt, ble delen av dommen om at kvinnen er advokat og at hun er partner i et advokatfirma unntatt offentlighet, skriver Aftenposten Aften. At deler av dommen unntas offentligheten er meget uvanlig i promillekjøringssaker, men brukes av og til sedelighetssaker for å beskytte de fornærmede.

- Gal avgjørelse
- Det virker svært underlig man skal ha hemmelighold på de punktene. Etter min oppfatning er dette helt gal bruk av muligheten til å unndra deler av dommen fra offentligheten, sier generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening til NTB

Han varsler at Redaktørforeningen vil se nærmere på saken.

- Det finnes anledning for enhver til å påklage rettens avgjørelser. Vi kommer derfor til å se svært nøye på saken, sier Øy og understreker at pressen generelt er svært opptatt av størst mulig grad av offentlighet i rettspleien.

- Liten andedam
Tingrettsdommer Hans Bloch-Hoell forsvarer imidlertid sin avgjørelse om å unnta deler av dommen fra offentligheten.

- Forsvareren kom til meg etter at retten var hevet med denne anmodningen. Årsaken var at domfelte ville være lett identifiserbar i vår lille andedam om disse opplysningene kommer frem. Det er jeg enig i, sier han til Aftenposten Aften.

Aktor ble holdt utenfor
Aktor i saken, politiadvokat Knut Jostein Sætnan i Oslo politidistrikt, visste ingen ting om at det hadde vært kontakt mellom kvinnens forsvarer, høyesterettsadvokat Berit Reiss-Andersen og dommeren. Det ble han først klar over da han fikk dommeravgjørelsen i posten.

Jusprofessor Jon T. Johnsen mener dette bryter med god skikk.

- God skikk tilsier at spørsmålet ble forelagt aktor for at han skulle få anledning til å uttale seg om dommen kunne offentliggjøres i sin helhet, sier han til Aftenposten Aften.

Krasjet tre ganger
Saken mot kvinnen har flere likhetstrekk med saken mot TV-kjendis Anne-Kat. Hærland, som tidligere i år ble dømt for promillekjøring. I Hærland-saken ble ingen deler av dommen unntatt offentligheten. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.