RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Reagerer på mild Høiby-dom

Foto: Ole Dag Kvamme (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Redaktørforeningen reagerer på at mye mediefokus har virket formildende i dommen mot Espen Høiby. I framtida kan medieofre som Høiby få støtte fra en egen stiftelse.

Til TV 2 sier en venn av avdøde Tore Tønne at han vil danne en stiftelse som skal støtte medieofre som Espen Høiby.

Sparket i hodet

Mandag ble Høiby dømt til 60 dagers ubetinget fengsel for vold mot sin tidligere kjæreste. Tingretten i Kristiansand fant det hevet over rimelig tvil at Espen Høiby har sparket sin tidligere kjæreste gjentatte ganger i hodet og kroppen etter å ha dyttet henne i september i fjor.

Men det som vanligvis ville vært en sak de færreste hadde fått innsyn i er blitt dagsorden og folkesnakk. Årsaken: Den tiltalte har en søster som har giftet seg inn i kongehuset.

Straff i seg selv

Dommen er en av landets mest omtalte voldsdommer på lang tid - så mye har det vært skrevet og sagt - at retten mener medieeksponeringen har vært en straff i seg selv.

I dommen heter det blant annet at ”omtalen har påført tiltalte en helt uforholdsmessig belastning - og at denne belastningen bør komme Høiby til gode ved straffeutmålingen”

Skjønn

Lovverket sier lite om denne typen straffefradrag, men domstolene har stor mulighet til å utøve skjønn. Flere jurister TV 2 har snakket med bekrefter at temaet dukker opp stadig oftere.

- Feil

HTML EMBED
SI DIN MENING:
Bør stort mediefokus gi mildere dom?
Ja
Nei
Bryr meg ikke

Se resultat
Det har fått lederen i Norsk redaktørforening til å reagere.

- Jeg føler det er feil både praktisk og prinsipielt, sier Nils Øy til TV 2.

Ifølge Øy fins det flere eksempler på saker der medieoppmerksomheten har vært langt større, uten at det har fått noen innvirkning på straffeutmålingen. Tolkning av mengden mediepress har ingenting i en dom å gjøre, mener han.

- Straffeutmåling er en ting. Hvis noen føler seg krenket, så kan de klage - de to tingene hører ikke sammen, sier Øy.

Men Høiby er ikke alene. Investoren Einar Nagell-Erichsen fikk også mildere dom på grunn av stort mediefokus da han i vinter ble dømt for ulovlig innsidehandel. Øy tror likevel at denne typen formildende omstendighet ikke vil bli godtatt i en anke-domstol.

Danner stiftelse for medieoffer

Tidligere sentralbanksjef, Torstein Moland, vet også hva det innebærer når pressen jakter i flokk.

Moland ble beskyldt for skattesnusk i forbindelse med Airbus-saken og ilagt straffeskatt. Noe som førte til at han trakk seg som sentralbanksjef. Han ble senere frifunnet av overligningsnemnda.

Jørgen Grønneberg var venn av Tore Tønne. Han så hva et samlet mediatrykk kan gjøre med et menneske. I en undersøkelse Norsk Gallup har gjort for Grønneberg sier 70 prosent at pressen går får langt i sin kritiske journalistikk. Mens 25 prosent mener det er greit nok.

Presseforbundet er ikke overrasket.

Grønneberg vil hjelpe nordmenn som havner i medias søkelys og har derfor besluttet å starte stiftelsen Media/Individ-instituttet, hvis de klarer å samle inn nok penger, i første omgang åtte millioner kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere