RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Falch, Knut (SCANPIX)

Reagerer på ønske om hemmelighold

Sist oppdatert:
Politikere fra alle de store partiene er kritiske til at Jernbaneverket ønsker å hemmeligholde rapporter om jernbaneuhell.

Jernbaneverket ønsker ikke å gi NSB og andre togselskaper tilgang til rapportene fra uhellskommisjonen, skriver Aftenposten. Togselskapene har fram til nå fått se rapportene.

Jernbaneverket tilbakeviser påstandene i Aftenposten.

- Dette stemmer ikke og er en grov forenkling av saken, sier jernbanedirektør Elisabeth Enger i en melding på Jernbaneverkets nettsider .

I meldingen står det at Jernbaneverket deler informasjon om hendelser med togselskapene hver eneste dag.

- For å sikre best mulig grunnlag til god informasjonsutveksling mellom Jernbaneverket og togselskapene, er det viktig at våre ansatte får uttale seg på fritt grunnlag – uten redsel for at de blir sittende igjen med et sivilrettslig eller strafferettslig ansvar, understreker jernbanedirektøren.

Bjørnetjeneste
Politikere fra alle leire, har reagert på Aftenpostens oppslag.

- Jernbaneverket gjør seg selv en bjørnetjeneste ved dette hemmeligholdet. De må slutte med hemmelighetskremmeriet som bare skaper spekulasjoner om hva som faktisk skjer, sier andre nestleder i Stortingets transportkomité, Bård Hoksrud (Frp), til Aftenposten.

Han vil nå spørre samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) om hun vil sørge for å opprettholde den åpenheten som til nå har eksistert.

Hoksrud får tverrpolitisk støtte.

Leder i transportkomiteen, Knut Arild Hareide (KrF), er helt enig i at denne typen informasjon må bli offentlig. Også jernbanepolitisk talskvinne Ingjerd Schou i Høyre reagerer.

- Helt uhørt. Det skal være åpenhet, sier hun.

Blir provosert
Betegnelsen uhørt blir også brukt av stortingsrepresentant Gorm Kjernli fra Arbeiderpartiet, mens SVs Hallgeir Langeland blir provosert.

- Jeg kjenner jeg blir provosert når jeg hører om det. Jeg er helt enig i at den informasjonen man har om uhell, må komme både til offentligheten og til togoperatørene, sier han.

Samferdselsminister Kleppa sier hun oppfordrer Jernbaneverket og NSB til å bli enige seg imellom, men ønsker ikke å uttale seg mer om saken siden departementet kan bli klageinstans hvis partene ikke blir enige.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere