Reagerer på ønske om hemmelighold

Foto: Falch, Knut (SCANPIX)

Politikere fra alle de store partiene er kritiske til at Jernbaneverket ønsker å hemmeligholde rapporter om jernbaneuhell.

02.02.10 10:58

Jernbaneverket ønsker ikke å gi NSB og andre togselskaper tilgang til rapportene fra uhellskommisjonen, skriver Aftenposten. Togselskapene har fram til nå fått se rapportene.

Jernbaneverket tilbakeviser påstandene i Aftenposten.

- Dette stemmer ikke og er en grov forenkling av saken, sier jernbanedirektør Elisabeth Enger i en melding på Jernbaneverkets nettsider .

I meldingen står det at Jernbaneverket deler informasjon om hendelser med togselskapene hver eneste dag.

- For å sikre best mulig grunnlag til god informasjonsutveksling mellom Jernbaneverket og togselskapene, er det viktig at våre ansatte får uttale seg på fritt grunnlag – uten redsel for at de blir sittende igjen med et sivilrettslig eller strafferettslig ansvar, understreker jernbanedirektøren.

Bjørnetjeneste
Politikere fra alle leire, har reagert på Aftenpostens oppslag.

- Jernbaneverket gjør seg selv en bjørnetjeneste ved dette hemmeligholdet. De må slutte med hemmelighetskremmeriet som bare skaper spekulasjoner om hva som faktisk skjer, sier andre nestleder i Stortingets transportkomité, Bård Hoksrud (Frp), til Aftenposten.

Han vil nå spørre samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) om hun vil sørge for å opprettholde den åpenheten som til nå har eksistert.

Hoksrud får tverrpolitisk støtte.

Leder i transportkomiteen, Knut Arild Hareide (KrF), er helt enig i at denne typen informasjon må bli offentlig. Også jernbanepolitisk talskvinne Ingjerd Schou i Høyre reagerer.

- Helt uhørt. Det skal være åpenhet, sier hun.

Blir provosert
Betegnelsen uhørt blir også brukt av stortingsrepresentant Gorm Kjernli fra Arbeiderpartiet, mens SVs Hallgeir Langeland blir provosert.

- Jeg kjenner jeg blir provosert når jeg hører om det. Jeg er helt enig i at den informasjonen man har om uhell, må komme både til offentligheten og til togoperatørene, sier han.

Samferdselsminister Kleppa sier hun oppfordrer Jernbaneverket og NSB til å bli enige seg imellom, men ønsker ikke å uttale seg mer om saken siden departementet kan bli klageinstans hvis partene ikke blir enige.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.