RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rebeccas siste sms til mamma

(MMS: Birthe Steen Hansen/iBergen.no)
Sist oppdatert:
«Jeg tar kontakt med deg senere. Er på såkalt jobb» skrev hun til moren samme natt hun døde.

BERGEN TINGRETT (iBergen.no) Mannen Rebecca Rist skulle møte for «jobb» sitter nå tiltalt for drap på henne. I dag vitnet hennes mor i straffesaken mot ham i Bergen tingrett.

- Et tomrom
Hun fortalte om en vond tid etter at hennes yngste datter forsvant og senere ble funnet drept.

- Jeg føler et enormt tomrom etter henne. Vi hadde et utrolig nært forhold og snakket sammen om alt. Hun var lett å snakke med og vi hadde daglig kontakt i perioder. Da jeg fikk kreft i 1997 var hun en stor støtte for meg hele veien, ble med til legen og undersøkelser. Nå har jeg ikke henne å snakke med lenger, fortalte Tove Rist i vitneboksen.

To dager før hun forsvant var siste gangen de to hadde en samtale. Neste dag forsøkte moren å ringe henne flere ganger, uten å oppnå kontakt. Men om natten fikk hun en tekstmelding fra datteren.

«Jeg tar kontakt med deg senere. Er på såkalt jobb.» skrev hun i meldingen. Men Rebecca tok aldri kontakt igjen.

- Media en belastning
Dagen etter at Rebecca forsvant skjønte Tove Rist at noe ikke stemte. Datteren svarte ikke på telefonen, noe som var uvanlig for henne. Da Rebeccas romkamerat ringte moren to dager senere og etterlyste henne, ble hun enda mer urolig. Kort tid etter nådde forsvinningen forsidene i avisene.

- Mens hun var savnet gikk jeg litt på siden av meg selv. Hver gang jeg var i butikken så jeg bilder av henne på forsiden av avisene. Det var overalt, på TV og i radio, jeg kom ikke unna det. Media ringte meg hver dag. Jeg likte ikke at de skrev om hennes liv som prostituert og narkoman, for meg var det viktig at hun var en datter som jeg elsket. Media har vært en ekstra belastning, sa Rist.

- Hun skulle fulgt meg til graven
Da datteren ble funnet drept 21. desember i fjor fikk hun sjokk.

- Å miste en datter er helt ubeskrivelig. Jeg hadde jo født henne og ammet henne. Det var hun som skulle fulgt meg til graven og ikke omvendt. Dette har laget et kjempesår inne i meg som ikke gror. Det vil jeg ha med meg hele livet. Heldigvis har minnefondet etter henne hjulpet veldig. Jeg har ikke lenger Rebecca, men jeg har minnefondet hennes.

I tiden før det tragiske dødsfallet hadde Rebecca planer om å legge seg inn til avvenning. Ifølge moren brukte hun da mellom ett og halvannet gram heroin for dagen. Også tidligere hadde datteren sluttet med narkotika, men fått tilbakefall. At hun kom på skråplanet skyldes at hun skal ha blitt brutalt voldtatt dagen før hun fylte 15 år. Like før hun døde var hun i ferd med å få igangsatt etterforskning av saken.

To overdoser
Eirik Nåmdal, som forsvarer for den drapstiltalte 28-åringen, har trukket dødsårsaken i tvil og pekt på at Rebecca kan ha tatt overdose. Tove Rist bekreftet at datteren hadde ved to anledninger tatt overdose, men sa samtidig at hun var svært forsiktig med doseringen.

- Rebecca var veldig glad i livet. Hun satte ikke overdose med vilje den gangen og hun fikk seg en god støkk.

Også romkameraten mente Rebecca var svært påpasselig med heroinen.

- Hun var veldig forsiktig med å ikke ta overdose. Hun fikk en litt større brukerdose av meg den siste kvelden, men hun var helt fin da hun gikk fra meg, sa han da han forklarte seg for retten tirsdag.

- Skulle komme hjem
Han var den siste som så henne i live, idet hun forlot deres felles bopel i Møllendalsveien 19, og gikk inn i en ventende kundes bil utenfor bygningen. Denne kunden var den 28-årige mannen. Ifølge tiltalte hadde de to en avtale om at hun skulle overnatte hos ham til neste dag. Han skulle da kjøre henne hjem. Denne påstanden bestrides av romkameraten.

- Det hendte at hun overnattet hos menn, men denne natten hadde vi avtale om at hun skulle komme tilbake. Jeg skulle sitte våken til hun kom, for jeg måtte kaste ned nøkkelen til henne, sa han.

Rebecca Rist forsvant fra leiligheten sin i Møllendalsveien natt til 3. desember i fjor. Hun ble funnet naken bak en trafokiosk på Breistein 500 meter fra den tiltaltes hjem. Politiet har ingen fellende tekniske bevis i saken. Og selv om det hersker noe tvil om dødsårsaken, har Riksadvokaten i tiltalen konkludert med at Rebecca Rist ble drept ved kvelning.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere