*Nettavisen* Nyheter.

Redaktør frikjent etter å ha navngitt sexdømt mann

Politiet ville at Thorgrim Olaf Bredesen i Frieord skulle trekke artikkel, og gi ham bot på 15.000 kroner.

31.08.16 16:47

Tidligere i august omtalte Nettavisen nyheten om at redaktør i Frieord.no Thorgrim Olaf Bredesen var ilagt en bot på 15.000 krone, som han nektet å vedta.

Årsaken var at han navnga en mann som var dømt for en sexforbrytelse. Redaktøren publiserte artikkelen 2. september 2015, etter at overgrepsdommen var klar. Frieord.no er en nasjonal-konservativ nettside.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

Klikk på bildet for å forstørre.

TRYKK FOR STØRRE BILDE. Frieord navnga overgrepsdømte menn. Redaktør for nettstedet Thorgrim Olaf Bredesen fikk 15.000 i bot, men har nektet å betale den. Foto: Skjermdump frieord.no

Nektet straffskyld

Da Bredesen ikke betalte boten måtte han møte i Drammen tingrett 19. august. I en fersk dom kommer det frem at han ble enstemmig frikjent «for å ha krenket privatlivets fred, ved offentlig å ha meddelt personlige forhold.»

Bredesen har hele tiden erkjent å ha navngitt mannen med viten og vilje, men nektet straffskyld.

I retten la politiadvokat Vibeke Gjøslien Martins i Sør-Øst politidistrikt ned påstand om at redaktøren skulle dømmes til å betale en bot på 15.000 kroner, i tillegg til å fjerne den aktuelle artikkelen på Frieord.no.

- Glad for frifinnelse

- Tingrettens dom er prinsipielt viktig da den overlater til pressens redaktøransvar når det er riktig å gjengi navn på personer som dømmes i offentlige straffesaker. Politiet kan ikke overta dette redaktøransvaret og sensurere avgjørelsen så lenge denne ikke er uforsvarlig, sier Bredesens forsvarer John Christian Elden til Nettavisen.

- Min klient er glad for avgjørelsen og styrkingen av pressens rettslige handlerom.

Det har ikke lykkes for Nettavisen å få en kommentar fra politiadvokat Gjøslien Martins. Det er dermed usikkert om hun anker frifinnelsen.

- En påstand om å inndra en internettartikkel til fordel for statskassen må være utopi og vitner ikke helt om at man har fulgt datautviklingen i 2016, avslutter Elden.

Det var i september i fjor at en 18 år gammel mann ble dømt til 344 timers samfunnsstraff for to tilfeller av seksuell omgang på en særlig krenkende måte med en jente i begynnelsen av tenårene.

Klikk på bildet for å forstørre.

TRYKK FOR STØRRE BILDE. John Christian Elden forsvarte den frikjente Frieord-redaktøren. Foto: Terje Pedersen (NTB Scanpix)

Sexdømt måtte flytte

Overgrepet skjedde 30 juli 2014, på et tog fra Oslo S mot Lillestrøm. To andre menn ble også tiltalt i saken, den ene ble dømt til ti måneders fengsel for ett overgrep, mens den tredje personen ikke møtte til rettssaken.

Forsvarer i rettssaken for den overgrepsdømte mannen fortalte til Nettavisen tidligere i august at offentliggjøringen av hans klient gjorde det vanskelig for ham, og bidro til at han måtte flytte til en annen del av landet.

- Han syntes ikke det var noe særlig å få navnet sitt publisert på nettsiden. Spesielt siden det spredte seg som ild i tørt gress. Han bestemte seg til slutt for å anmelde forholdet, uttalte Bjørn Aksel Henriksen til Nettavisen.

Henriksen har ikke kommentert dommen overfor Nettavisen da han ikke hadde lest den da vi tok kontakt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.