*Nettavisen* Nyheter.

Redd Barna: - En omsorg vi ikke hadde godtatt for våre barn

BEKYMRINGSMELDINGER: Redd Barna forteller om mange bekymringsmeldinger fra det frivillige apparatet rundt asylsøkerne. Det meldes om enslige mindreårige som vandrer alene rundt i Oslos gater og om kaotiske tilstander på overfylte mottak med lav bemanning. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

- Det er veldig mange barn og altfor få voksenpersoner på mottakene, sier Line Hegna, kommunikasjonssjef i Redd Barna, til Nettavisen.

09.10.15 09:39

OSLO (Nettavisen): Nesten hver fjerde asylsøker som kommer til Norge nå er enslig mindreårig, og det kommer mange. I september kom det 4900 nye asylsøkere, fire ganger så mange som i september i fjor. Barna som kommer alene er i alderen 15 til 18 år, og det er Utlendingsdirektoratet – ikke barnevernet - som får omsorgsansvaret for dem. Her behandles norske barn og asylbarn ulikt, påpeker Redd Barna.

Les også: Hver dag kommer det 150 asylsøkere til dette mottaket

- Dette er ungdom som sendes til ulike mottak og ulike bokollektiv rundt i kommunene. Det går ganske bra med mange. Så vet vi også at det går skikkelig dårlig med noen. De som er mest utsatt er de som får midlertidig oppholdstillatelse og må leve på vent i Norge til de blir 18 år, sier Line Hegna i Redd Barna.

Mange bekymringsmeldinger

Hun forteller om mange bekymringsmeldinger fra det frivillige apparatet rundt asylsøkerne. Det meldes om enslige mindreårige som vandrer alene rundt i Oslos gater. Det fortelles om kaotiske tilstander på overfylte mottak med lav bemanning, og det fortelles om barn som blir sendt til lege uten klær, sko, penger eller ledsager.

Klikk på bildet for å forstørre.

Line Hegna, kommunikasjonssjef i Redd Barna. Foto: (Redd Barna)

- Krevende og tung omsorg

- Vi som er en del av frivillighets-Norge skal selvsagt trå til og være en del av den nasjonale dugnaden for flyktningene, men vi kan ikke ta ansvar for en krevende og tung omsorg. Det offentlige Norge er ikke godt nok rustet til dette, sier Hegna.

Organisasjonen er sterkt bekymret for situasjonen til enslige mindreårige asylsøkere i Norge og er ikke beroliget etter å ha sett regjeringens forslag til statsbudsjett. Redd Barna savner ekstra midler til omsorgen for enslige mindreårige asylsøkere mellom 15 og 18 år og viser til at det kun er satt inn nye midler til bosetting.

- Bekymret for liv og helse

- Vi gir disse ungdommene en dårlig velkomst til Norge. Det er veldig mange barn og altfor få voksenpersoner. Barna kommer med en forferdelig tung bagasje. Mange har opplevd grusomme ting på veien. Mange har flyktet fra krig. Noen har mistet foreldre før de har flyktet. Det er store behov for omsorg. Vi har vært bekymret for liv og helse på mottakene. Den omsorgen vi gir denne gruppen er ikke en omsorg vi hadde ønsket for våre egne barn.

Klikk på bildet for å forstørre.

MER PENGER OG BEMANNING: I dag koster omsorgen for en enslig mindreårig asylsøker 121.502 kroner. Redd Barna mener prisen må være minimum 800.000 kroner før det kan kalles en forsvarlig standard. Organisasjonen har bedt om en minstestandard på én voksen per seks barn. Bildet er hentet fra Refstad transittmottak i Oslo, der alle asylsøkere må innom. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

- Ikke budsjett for krisesituasjon

Statsbudsjettet som ble lagt fram onsdag tar ikke utfordringene på alvor, mener Redd Barna.

- Det er ikke et budsjett for en krisesituasjon. Budsjettet svarer på ingen måte på den virkeligheten vi står midt oppe i. For eksempel legges det til grunn et anslag på 510 enslige mindreårige, mens anslaget i år er på 3000. I dag koster omsorgen for en enslig mindreårig asylsøker 121.502 kroner. Vi mener vi må opp på minimum 800.000 kroner. Vi har bedt om en minstestandard på én voksen per seks barn, som fortsatt er lavere enn det barnevernet opererer med.

- Men det er varslet en tilleggsproposisjon om flyktningbarna senere i høst fordi flyktningtilstrømmingen er mye større enn det som lå til grunn når budsjettet ble lagt i august?

- Ja, men allerede nå er situasjonen kritisk, og det har vært synlig for alle lenge. Jeg skjønner ikke at man ikke under siste budsjettkonferanse i august skjønte alvoret. Det er utrolig viktig at det blir en god og solid tilleggsproposisjon, men det er jo sånn at den må ha inndekning innenfor budsjettet. Det kommer neppe flere oljekroner på bordet. Vi frykter at pengene tas fra bistandsbudsjettet, sier Hegna.

Hegna opplyser til Nettavisen fredag at den siste oppdateringen fra Refstad transittmottak forteller om en situasjon som er noe bedre. Der er bemanningen nå fem voksne som jobber med 55 barn.

Lover godt tilbud

Barne- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) viser til den varslede tilleggsproposisjonen:

- Hva som kommer der kan vi ikke si noe om nå, men alle enslige mindreårige flyktninger som er under barnevernets omsorg skal få et godt tilbud, skriver Horne i en melding til NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag