RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Redd verden på ferie

Sist oppdatert:
Begynn med disse tipsene og gjør ferien så miljøvennlig som mulig.

(SIDE2): Økende reiselyst har sine negative sider. Når nærmere 700 millioner reiser hvert år truer all flytrafikken miljøet. Inne år 2020 vil antallet reisende være det dobbelte.

234 millioner mennesker lever av turismen og denne næringen fører mye godt med seg. Turismen gjør at flere u-land opplever mindre fattigdom, flere reisende øker forståelsen mellom folk, kulturer og religioner. Økt turisme beskytter også natur og dyr i enkelte deler av verden.

Flyet er verstingen
Men det viktigste fremkomstmidlet skaper store miljøproblemer. Flyet er miljøverstingen som står for nærmere halvparten av utslippene av karbondioksid (CO²).

Det heter at man skal handle lokalt og tenke globalt i miljøspørsmål. Å slutte å fly er kanskje ikke så aktuelt, men det går an å reise på en litt klokere måte.

Ta toget oftere, fly bare når du må og bli borte lengre. Følger du disse rådene har du sjansen til å bli en eksemplarisk miljøturist.

10 luftige miljøtips:

1. Fly ikke til andre siden av jorden når målet bare er å slappe av på stranden. Vinterstid er Egypt et bedre alternativ, mener ekspertene.

2. To uker i Thailand hver vinter, kan kanskje gjøres om til en lengre reise annet hvert år.

3. En helg i London på høsten og en tur til Paris på våren? Besøk heller begge stedene på en uketur, og fly til den ene metropolen og hjem fra den andre. Toget tar deg effektivt fra den ene byen til den andre.

4. De store passasjerfergene som går til Sverige, Tyskland, Danmark og Storbritannia er ikke så miljøvennlig, men er allikevel mye bedre enn flyet.

5. Virkeliggjør drømmen om den lange reisen. Ta den transibirske jernbanen gjennom Russland og ned til Beijing. Reis videre sørover med enten tog eller buss og når pengene tar slutt kan du ta flyet hjem.

6. Å fly mindre er det eneste som vil hjelpe i lengden. Et første steg på veien kan være å bli «karbondioksidnøytral». Betal for den forurensningen du medvirker til gjennom å støtte prosjekter som minsker utslipp av såkalte drivhusgasser.

7. Trenger du et avbrekk fra en kald og mørk høst, trenger ikke Nice eller Barcelona å være løsningen. Prøv heller et spa-anlegg i fjellheimen eller en herregård i Sverige.

8. Om du må fly, velg da et selskap med en moderne flyflåte og fulle fly. Her er charter og lavprisselskapene ofte veldig bra alternativ. Sjekk ut selskapenes tilstand her. www.airfleets.net

9. Sats på direkteflyene når du har sjansen til å velge. Mellomlandinger øker forbruket av drivstoff.

10. Ta toget innenlands og på turer rundt i Europa. Interrail-billettene finnes fortsatt og ingenting er som å oppdage en «ny» by. Det kan være en opptur bare å slippe turene til og fra flyplassen, sikkerhetskontrollene og alle forsinkelsene.

(Kilde: Expressen)

Les også:

Reiseguru: - Fly mindre

Geoturisme: - Ta ansvar

Les mer om ferie og reise her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere