Redde for å bli tvangsgiftet

Røde Kors opplever økt pågang fra ungdom som frykter at de skal giftes bort i sommerferien. Sommeren er høysesong for tvangsekteskap.

24.05.04 06:03

Røde Kors’ informasjonstelefon om tvangsekteskap har de siste dagene opplevd økt pågang fra jenter og gutter som frykter at foreldrene tar dem med seg for å gifte dem bort i hjemlandet i løpet av sommerferien.

Ungdommene blir henvist videre til krisesentre som så vurderer behovet for øyeblikkelig hjelp. Hvis flybilletten allerede er kjøpt og familien har truet med både vold og drap, blir de unge oppfordret til å flytte hjemmefra, skriver Dagsavisen.

Røde Kors foretrekker at sakene skal løses i dialog mellom foreldre og barn. Også Høyres stortingspolitiker Afshan Rafiq råder de unge til å snakke med foreldrene. Samtidig mener hun at miljøene der tvangsekteskap foregår, må ta et oppgjør med seg selv.

- Så lenge foreldregenerasjonen ikke ser at unge mennesker har rett til å bestemme over egne liv, kommer vi ikke langt. Det er ikke slik at barna er deres eiendom som de kan bestemme over. Denne mentaliteten må det tas et oppgjør med, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.