*Nettavisen* Nyheter.

Reddes ikke av regn

Først til helgen kan brannmannskapene i Sør-Norge puste ut.

10.06.08 15:59

Skogbrannfaren er fremdeles svært stor flere steder i landet, og først til helgen er det meldt regn.

Brent et døgn
I over et døgn har det brent kraftig i Råde i Østfold, og 60-70 brannmenn jobber med å slukke flammene.

Tirsdag ettermiddag er det åpen ild tre steder, og området er for stort for helikopterslukking, melder moss-avis.no.

Totalforbud
Nå vil brannvesenet prøve å unngå at flere branner blusser opp, og den ekstreme brannfaren gjør at brannsjefen innfører totalforbud mot grilling og bålbrenning i marka i mosseregionen, melder avisa.

- Brannsjefen vurderer nå grilling og bålbrenning i marka som uaktsomt og nedlegger totalforbud mot dette, melder branningeniør Inger-Johanne Velde Helland ved Moss Interkommunale Brannvesen.

Alle tillatelser som allerede er gitt trekkes automatisk tilbake.

Regn og vind
Det er lite nedbør i sikte frem mot helgen. I tillegg er det varslet en del vind langs kysten og i fjellet østafjells, melder Storm Weather Center.

Sjekk nettavisens værsider her.

Men i helgen vil situasjonen endre seg. Da blir skogbrannfaren reduseres når regnet endelig kommer til Østlandet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Høyspentledninger
I Hedmark og Buskerud har den kraftige vinden ført til at trær flere steder har blåst ned og falt på høyspentledninger. Det igjen har forårsaket brann.

Brannvesenet skal ha klart å slukke de fleste brannene raskt slik at det ikke har blitt de store skadene, men tirsdag ettermiddag kjemper brannmannskapene mot brann både i Svelvik og Vestfossen i Buskerud, opplyser politiet i Søndre Buskerud politidistrikt.

Store verdier
Hvor store områder som har gått tapt i de forskjellige brannene rundt om, er fremdeles uklart. Brannvesenet driver fremdeles med etterslukking etter de siste dagers branner flere steder.

Bare i Fredrikstad har store områder endt som aske, selv om man ikke har den fulle oversikten over areal og verdier ennå.

- Men vi er nok fort oppe i 600-700 dekar med skog bare i Fredrikstad, anslår skogkonsulent Øivind Ringstad, til f-b.no.

Husløse
Også på Sør- og Vestlandet har det vært flere branner de siste dagene. Både bergen og Aust- og vest-Agder har opplevd både hus- og skogbranner.

I Mandal i Vest-Agder mistet en familie på fem hjemmet sitt til flammenes rov. Flere familier ble også evakuert i nærheten, i frykt for at brannen skulle spre seg, melder lindesnes-avis.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.