Gå til sidens hovedinnhold

Reddet elg fra døden

Bare hodet på elgkua stakk opp over isen i Tanaelva.

Tirsdag kveld rykket student Odd Magne Kvålshagen fra Alta ut til en elgku som hadde gått gjennom isen på Altaelva. Bare hodet stakk opp, og elgkua var temmelig utmattet.

- Elgkua har muligens vært heldig og klart å stå på bakbeina på elvebunnen. Men den må ha stått slik en stund, for da vi kom frem, var den temmelig utmattet, sier Kvålshagen til Nettavisen.

Døden nær
Det var en hundekjører som var ute og trente hundene sine som først oppdaget elgkua. Den var ikke lett å se. Bare hodet stakk opp over råken i isen. Hundeeieren ringte viltnemnda, men de hadde ikke tid til å rykke ut. Kvålshagens far ble ringt opp av en kompis han har i viltnemnda. Det reddet elgen fra den visse død.

- Vi festet et tau, og prøvde å trekke elgen opp ved hjelp av håndkraft, men det var nytteløst. Den veier 250-300 kilo. Så fikk vi tak i en traktor, og da fikk vi dyret opp, sier Kvålshagen.

Elgkua var medtatt etter oppholdet i det kalde vannet, men var tilsynelatende uskadd. Hun spaserte av sted for egen hjelp.

Hadde kalv
Da hundekjøreren først oppdaget elgen, hadde den en kalv ved siden av seg. Denne kalven gikk videre inn på land da Kvålshagen og hans far kom til stedet.

- Men vi var nede og kikket igjen i går, og da så vi mange elger. Det kan se ut som kalven og mora har kommet sammen igjen, sier Kvålshagen til Nettavisen.

Familien Kvålshagen bor bare 400-500 meter unna stedet der elgkua gikk gjennom. Det har vært mildt, og isen på Altaelva er skrøpelig. Dermed var oddsene dårlige da elgkua og kalven skulle krysse elva.

Odd Magne Kvålshagen studerer skog og utmarksfag ved Høyskolen i Hedmark. Heldigvis for elgkua var han hjemme på juleferie.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar