RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix

Reddet fem med stige

Sist oppdatert:
Anders Svinø og samboeren reddet skrekkslagne ofre fra den kollapsede bygningen.

ÅLESUND (Nettavisen): - Jeg våknet av det jeg trodde var et takras. Deretter singlet det voldsomt i glass som ble knust. Da jeg kom ut på verandaen, så hele gata ut som en slagmark. Gata var full av glass, og overalt ropte folk om hjelp, forteller Anders Svinø til Nettavisen.

Han bor i naboblokka til Fjelltunvegen 31 som kollapset i halv fire-tiden natt til onsdag.

Reddet fem
- Jeg løp ut på gata sammen med samboeren min. Vi fikk tak i en stige, og satt den opp mot en av verandaene i den kollapsede blokka. Vi fikk reddet ned fem personer, forteller han.

Svinø sier at hele førsteetasjen på boligblokken er fullstendig utradert.

- Blokkas andre etasje er redusert med femti prosent, den er halvparten så høy som den opprinnelig var. Dessuten er hele bygningen flyttet 5-6 meter, sier Svinø til Nettavisen.

Flere vitner sier at bygningskollapsen trolig er forårsaket av at steinblokker på baksiden av bygningen har løsnet.

Ropte fortvilt om hjelp
Henny (60) bor også i naboblokka, og våknet av et enormt drønn.

- Jeg forsto først ikke hva det var, men da jeg fikk samlet meg og kikket ut av vinduet, så jeg at nabobygningen sto helt på skeive og var delvis kollapset, sier 60-åringen til Nettavisen.

Da hun kom seg ut på gaten, hørte hun flere av naboene sine rope og skrike fortvilt om hjelp.

- Mange ropte at de ikke kom seg ut fordi utgangene var blokkert. Det lå mye knust glass og ødelagte bygningsdeler strødd, og situasjonen var veldig dramatisk, forteller Henny til Nettavisen.

Brannbilene kom ikke fram
Kort tid etterpå begynte de første redningsmannskapene å komme til ulykkesstedet.

- Men brannvesenet fikk ikke kjørt de største bilene sine helt fram, ettersom veien er smal og delvis blokkert av parkerte biler. Stigebilen var blant redningsbilene de ikke fikk fram til ulykkesstedet. I stedet måtte de finne vanlige stiger for redde folk ut fra de høyere etasjene, forteller naboen.

Hun forteller videre at flere naboer kom løpende til med stiger for å hjelpe til.

Evakuert til hotell
Sammen med de andre naboene er hun nå evakuert til Rica Parken Hotell i Ålesund. Hun er overrasket over at den nybygde blokka kunne kollapse.

- Blokka sto ferdig bygget for 6-7 år siden. Jeg forstår ikke hvordan den bare kunne klappe sammen på den måten, forteller hun.

En annen nabo forteller at hun ble vekket av politiet og evakuert. Da Nettavisen snakket med henne var hun sammen med andre evakuerte personer på Rica Parken Hotell i Ålesund.

- Her er folk i sjokk og bekymret, fordi vet så lite om hva som har skjedd, sier Rigmor Longva.

Se video fra ulykkesstedet her

224081

Har du foto, video eller tips i saken? Send sms/mms med kodeord tips til 1930. Eller ta kontakt på epost: vaktsjef@nettavisen.no


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere