RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Isbjørn på Svalbard (Arkivbilde).
Isbjørn på Svalbard (Arkivbilde). Foto: Scanpix (Illustrasjonsfoto)

Reddet foran snuten på tre isbjørner

Sist oppdatert:
Etter 15 forfrosne timer på Edgeøya på Svalbard, ble tre personer reddet da tre isbjørner bare var 20 meter unna. - Sort røyk reddet oss, sier en av de overlevende til TV 2 Nettavisen.

De tre polakkene Mariusz Najianski (27), Slalvek Woznik (30) og Mateusz Moskale (27) var med skoleskipet Horisont, og var på forskningsoppdrag da de tirsdag havnet i trøbbel.

- De skulle hente noe gjenglemt utstyr da gummibåten deres kantret. De tre drev i land på Edgeøya, sier førstebetjent ved Sysselmannens kontor, Petter Braaten, til TV 2 Nettavisen.

Ifølge Braaten drev de tre i land på et flak - utstyrsløse, ubevæpnet og forfrosne.

Reddet av sort røyk
- De tilbrakte 15 timer på øya. Da vi kom til stedet, hadde de fått besøk av tre isbjørner, som befant seg 20 meter unna polakkene.

Heldigvis gikk det bra denne gangen. Polakkene ble fløyet til en polsk forskningsstasjon i Hornsund - kun med blåmerker som minne om den strabasiøse ferden.

Mariusz Najianski sier til TV 2 Nettavisen at de kan takke tett, sort røyk for at de er i live.

- Vi tente på plastikk vi fant, noe som skapte masse tett, sort røyk. Det holdt bjørnene på en armlengdes avstand, sier Najianski til TV 2 Nettavisen.

Vil tilbake
- Vi var både redde og kalde, men har ikke tatt skrekken av opplevelsen. Et polsk skip skal hente oss om to dager, og da drar vi tilbake og fortsette vårt forskerarbeid, sier han.

Hendelsen fant sted cirka klokken 09 tirsdag morgen.

- Polakkene kom hit klokken 01 i natt og er i god form. Nå hviler de, får TV 2 Nettavisen opplyst fra den polske forskningsstasjonen på Hornsund.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere