*Nettavisen* Nyheter.

Reddet livet ved å drikke mer alkohol

Da hun våknet med en død svirebror ved siden av seg, fortsatte kvinnen å drikke. Det reddet trolig livet hennes.

02.02.05 14:01

Kvinnen som forklarte seg i den pågående metanol-saken i Moss tingrett tirsdag, er selv offer for dødelige spriten.

Hun overlevde fordi hun fortsatte å drikke og ble «kanon».

Krampe i brystet
– Vi satt i leiligheten og hadde drukket sammen i flere dager. På kvelden sa NN at han hadde vondt i brystet. Han fikk ikke puste. Han beskrev det hele som en krampe i brystet. Jeg hadde selv vondt i brystet. Han ba meg holde ham i hånden, men hva skulle jeg gjøre? Jeg var «kanon». Jeg var så sliten, forklarte kvinnen, ifølge Moss Avis.

Noen timer senere – nærmere bestemt i morgentimene 9. september 2002 – våknet hun. Da fikk hun panikk. Ved siden av henne lå den 66-årige svirebroren – død.

Kjøpte vodka og pils
Hun forklarte at avdøde var som en pappa for henne, og at hun selv reddet livet fordi hun fortsatte å drikke vanlig alkohol. Hun kjøpte øl for et par tusen kroner, og et par flasker vodka, for å døyve smertene. I tillegg fikk hun dialysebehandling (rensing av blodet, journ.anm).

Henvendt til statsadvokatene Inga Beyer Eng og Pål K. Lønseth forklarte vitnet at hun var alkoholiker, at hun ikke var edru under vitneprovet – og at hun den aktuelle dagen var redd for å dø.

Behandles med alkohol
Metanol i seg selv er ikke giftig, men under nedbryting i leveren dannes maursyre, som forgifter nervesystemet.

Ved norske sykehus har alkoholen etanol vært brukt i behanling av metanolforgiftning.

- Fordelen har vært lav pris, lett tilgjengelighet og god effekt. Noen av våre pasienter fikk slik behandling. Mye metanol krever mye etanol og omvendt, forklarer legene Odd Helge Hunderi og Dag Jacobsen i en artikkel om metanolforgifting i Tidsskrift for Den Norske Lægeforening (les hele artikkelen her ).

Det finnes enkle formler for hvor mye etanol man skal gi i de forskjellige situasjonene, og etanol kan også tilsettes dialysevæsken.

På hjemmesiden til Oslo Legevakt kan du lese mer om metanolforgiftning

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.