Redusert arbeidsgiveravgift kan bli gjeninnført

Redusert arbeidsgiveravgift kan bli gjeninnført for en del bransjer som ikke er konkurranseutsatte. –Dette hilser vi velkommen, sier Arbeiderpartiets talsmann i saken, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Førstkommende onsdag skal regjeringen orientere Stortingets EØS-utvalg om arbeidet med å gjeninnføre differensiert arbeidsgiveravgift for en del bransjer. Statssekretær Øystein Børmer i Finansdepartementet bekrefter dette overfor avisa Nordlys.

– Det er synd at regjeringen ikke gjorde et forsøk på å få til dette med en gang. Da kunne saken vært løst mye raskere, sier Schjøtt-Pedersen til NTB.

Tidligere har en rekke bedrifter i distriktene nytt godt av en redusert arbeidsgiveravgift, men et pålegg fra ESA førte til at denne ordningen opphørte ved årsskiftet. Dermed fikk mange bedrifter økt arbeidsgiveravgiften fra 5,1 prosent til 14,1.

Unntaket er Nord-Troms og Finnmark som har beholdt nullavgift, og bransjene landbruk og fiske som ikke er en del av EØS-avtalen.

I fjor høst ble regjeringen bedt av et enstemmig Storting å undersøke muligheten for at ordningen også kunne videreføres for næringer som ikke er i konkurranse med virksomhet i andre EØS-land.

En rapport fra analyseselskapet ECON konkluderte med at 75 prosent av tjenesteytende sektor ikke er i konkurranse med virksomheter i andre EØS-land. Det samme gjelder deler av den vareproduserende sektoren.

Hvilke bransjer regjeringen nå ønsker å få innført lavere avgift for er ikke kjent. Børre Lien, sekretær for Nordnorsk Verftssamarbeid, sier til Nordlys at det kan dreie seg om blant annet mediebedrifter og lokale verft, samt kiosker og andre som opererer lokalt.

Schjøtt-Pedersen sier det nå er viktig at lav avgift videreføres så langt som mulig.

- Regjeringen må prøve å gå så langt som mulig, ikke bare foreta en avgrensning i forhold til de mest selvsagte tilfellene, sier han.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag