Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Refser Entra Eiendom

Foto: (Scanpix)
Sist oppdatert:
Entra Eiendom styres ikke i samsvar med Stortingets premisser.

Entra Eiendom AS er ikke styrt i samsvar med det Stortinget forutsatte skulle være formålet med selskapet, og resultatene av virksomheten er overvurdert i selskapets resultatrapportering. I tillegg er det påvist svakheter i selskapets interne styring.

Dette er noen av konklusjonene i Riksrevisjonens undersøkelse av selskapene, som ble overlevert Stortinget 22. november.

Skulle dekke statens behov
Hovedformålet med selskapet er å dekke statens behov for lokaler i konkurranse med private aktører. Undersøkelsen viser imidlertid at Entra Eiendoms forretningsidé og strategier er innrettet mot private, kommunale og fylkekommunale aktører på en måte som ikke er i samsvar med Stortingets premisser for selskapsdannelsen. Riksrevisjonen påpeker spesielt at selskapet har brukt 1,3 milliarder kroner til kjøp og utvikling av nye eiendommer som i hovedsak er leid ut til private leietakere.

- Riksrevisjonen har ved denne undersøkelsen påpekt at Entra Eiendom har brukt betydelige midler til utleie til private aktører, og på den måten ikke fulgt Stortingets premisser da de i sin tid opprettet selskapet, sier riksrevisor Jørgen Kosmo.

Overdrev resultatene
Entra Eiendoms rapportering viser at selskapet har skapt store merverdier fra opprettelsen 1. juli 2000 til utgangen av 2005. Undersøkelsen viser imidlertid at selskapets bidrag til denne verdiøkningen har vært vesentlig lavere enn det selskapet har gitt uttrykk for i sin rapportering. Likevel har selskapet etter Riksrevisjonens oppfatning oppnådd gode resultater i den aktuelle perioden.

Undersøkelsen har også avdekket flere svakheter i selskapets interne styring. Dette gjelder i hovedsak svakheter i dokumentasjonen av prosesser og beslutninger knyttet til eiendomssalg, og at det i selskapets resultatlønnssystem gis uttelling ut fra selskapets rapporterte resultatutvikling. Svakhetene i virksomhetsstyringen utgjør samlet sett en kritisk risikofaktor for selskapet.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!