Refser foreldre for barnetenner

Hver femte treåring har hull i tennene, viser en undersøkelse fra Nedre Romerike. Overtannlege er sjokkert og refser slepphendte foreldre.

Sjokkerende, mener overtannlege Live Kristine Utnes om tallene som viser at 22 prosent av treåringene på Nedre Romerike i Akershus har hull i tennene.

I alt er om lag 700 treåringer i Skedsmo, Rælingen, Nittedal, Lørenskog og halve Enebakk ble undersøkt i 2003. Mer enn en av fem av disse treåringene hadde hull i tennene da de kom til sin første, obligatoriske tannsjekk.

Refser foreldrene
Overtannlege Utnes forteller til Romerikes Blad at det er fortvilt å være vitne til foreldre som kjefter på den lille treåringen sin fordi han ikke vil sitte stille i tannlegestolen. Mange ganger har hun lyst til å sende ut barna og «og ta fatt foreldrene».

Problemet er at treåringer er for små til å få tannbehandling. De reagerer på luft og vann i munnen og på lyd og lukter, og faren er stor for at de utvikler alvorlig tannlegeskrekk. Utnes oppfordrer foreldre til å bli mye flinkere til å sette grenser:

Ikke gi barna brus, saft, juice og gotterier. Også kjeks er fy for tennene, fordi den inneholder sukker og kleber seg til tennene. Også sukkerfrie saftvarianter er farlig for tennene, fordi syren tærer på emaljen.

Den offentlige tannhelsetjenesten vil nå samarbeide enda tettere med helsestasjonene om forebyggende tannhelsearbeid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag