*Nettavisen* Nyheter.

Refser skulkende statsråder

Høyre-leder Erna Solberg krever jerndisiplin, og ber Stortingets presidentskap stramme opp fem statsråder som ikke møtte til spørretimen onsdag.

12.01.06 13:43

- En rekke statsråder har meldt frafall til spørretimen. Jeg mener at de viser manglende respekt for nasjonalforsamlingen, og jeg har derfor skrevet brev til Stortingets presidentskap der jeg ber om at saken blir tatt opp med Statsministerens kontor, sa Erna Solberg da spørretimen startet.

Stortingets visepresident, Carl I. Hagen (Frp) svarte at saken selvsagt vil bli drøftet i presidentskapet, og eventuelt brakt videre til Statsministerens kontor.

Fem av ni borte
Ifølge Stortinget hadde fem av totalt ni statsråder meldt frafall til den ordinære spørretimen onsdag. De fem er forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap), miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV), olje- og energiministeren Odd Roger Enoksen (Sp) og justisminister Knut Storberget (Ap).

Årsaken til fraværet er at regjeringen denne uka er på rundreise landet rundt for å snakke med folk.

Denne grunnen synes ikke Erna Solberg holder.

- Jeg har respekt for at statsrådene vil reise, men det bør ikke gå på tvers av Stortingets agenda. Nå har vi spørretime hver 14. dag, og på grunn av julen er det seks uker siden forrige spørretime. Når vi nå må vente til februar, er det på tide og sette ned foten, sier Solberg til TV 2 Nettavisen.

Frafall fra Høyre
Det paradoksale er at et spørsmål fra Høyre falt bort, til tross for at den aktuelle statsråden var til stede for å svare. Stortingsrepresentant Peter Skovholt Gitmark var nemlig ikke til stede i stortingssalen da han skulle stille utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sitt spørsmål.

Men det skyldes at Gitmark stilte spørsmålet første gang den 23. november. Da møtte ikke utenriksministeren opp i Stortinget, og Gitmark måtte vente åtte uker på å få svar. Da var Høyre-representanten selv ute på reise.

-Vi vil skjerpe oss
Statssekretær Bård Vegar Solhjell (SV) ved statsministerens kontor sier at statsrådene skal bli flinkere til å møte i Stortinget.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Morten Holm

- Statsrådene skal ha den aller største respekt for Stortinget. Det er helt grunnleggende. Det er uheldig at over 50 prosent av spørsmålene som ble stilt ikke ble besvart av den aktuelle statsråden. Vi vil være nøye med å passe på at det ikke skjer i framtiden, sier Solhjell til TV 2 Nettavisen.

Samtidig synes han kritikken fra Høyre-lederen blir veldig voldsom.

-Vi har tatt en sjekk i Stortingets arkiv, og det viser seg at samarbeidsregjeringen selv har hatt fravær. I høst har vi for eksempel hatt ett spørsmål hver spørretime som ikke er blitt besvart. Forrige høst var det langt flere.

Liten interesse
Stortinget har til vanlig muntlig spørretime hver onsdag, men Stortinget vedtok før sommerferien at det bare skal være ordinær spørretime annenhver onsdag. Det er fordi interessen for å stille slike spørsmål har vært dalende de siste åra.

I den ordinære spørretimen svarer statsrådene på spørsmål som stortingsrepresentantene har levert inn skriftlig innen kl. 14.00 torsdagen før.

I den muntlige spørretimen, som til vanlig er hver onsdag, kan representantene stille spørsmål som ikke er meldt på forhånd.

Her kan du se spørsmålene som stortingsrepresentantene ønsket svar på.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.