*Nettavisen* Nyheter.

Regjeringen bekrefter at grensa ikke blir stengt

Justisminister Anders Anundsen besøker Storskog utenfor Kirkenes. Her står han rett ved grensa inn til Norge. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Regjeringen vil uttømme alle andre muligheter før grensa til Russland over Storskog stenges, sier utenriksminister Børge Brende (H).

06.11.15 16:41

– Dersom vi skulle komme i en situasjon hvor vi må stenge grensa, vil det føre til store komplikasjoner. Vi må derfor uttømme alle andre muligheter, sier utenriksministeren.

Diplomati

Utenriksdepartementet har i all hemmelighet gjennomført et intenst diplomati for å avklare om russerne forskjellsbehandler flyktninger på vei til Norge og flyktninger på vei til Finland.

Norge har fått aksept fra ordføreren i Petsjenga – kommunen som huser grensebyene Nikel og Zapoljarny – for å viderebringe informasjon til afghanske flyktninger i Nikel.

Budskapet fra UDI til migrantene er blant annet at reiser du ut fra Russland, går returen til Kabul.

Pålitelige tall

Norges generalkonsul i Murmansk bekrefter at ordføreren i Petsjenga er villig til å bistå med å formidle norsk informasjon.

Ordføreren i Petsjenga opplyste til generalkonsulen at institusjoner og infrastruktur er under press. Det er 400 migranter som jevnt over midlertidig oppholder seg i Nikel og Petsjenga. De fleste i Nikel.

– Jeg mener vi kan feste lit til disse tallene, sier Generalkonsul Ole Gunnar Lindeman til NTB.

Dette er langt lavere enn anslagene på at rundt 1.000 migranter og flyktninger skal oppholde seg i grensebyene mot Norge, men antallet representerer likevel en konstant utfordring.

Ikke tatt av bordet

Både Børge Brende og justisminister Anders Anundsen (Frp) understreker likevel at muligheten «ikke er tatt av bordet».

– Vi vil ha et enda sterkere fokus på retur, samtidig som vi følger en rekke diplomatiske spor, sier Anundsen.

Regjeringen har hatt flere møter med russiske myndigheter den siste tiden, og har startet en informasjonskampanje i russiske aviser og sosiale medier for å prøve å begrense tilstrømningen av grunnløse asylsøkere.

Regjeringen orienterte Stortingets utenrikskomité om tiltakene fredag ettermiddag.

Støre: Regjeringen har støtte i Stortinget

Jonas Gahr Støre (Ap) sier Stortinget støtter regjeringens vurderinger rundt situasjonen på grensen til Russland.

– Jeg slutter meg til regjeringens vurdering, og den har Stortingets støtte. Dette er en alvorlig og ekstraordinær situasjon, sier Støre.

Fredag ble den utvidede forsvars- og utenrikskomiteen orientert om regjeringens tiltak for å begrense tilstrømningen av asylsøkere til Norge via Russland.

Der fikk de høre at regjeringen ikke ønsker å stenge grensen, men at muligheten for å gjøre det heller ikke er «tatt av bordet».

Regjeringen sier de vil intensivere innsatsen for å returnere grunnløse asylsøkere, og at de har startet en informasjonskampanje i russiske aviser og sosiale medier i håp om å begrense tilstrømmingen.

(©NTB)Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.