RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Regjeringen blåste i krisegruppe

Sist oppdatert:
Stortinget refset regjeringen bare én måned før katastrofen for at den ikke hadde opprettet krisegruppen den ble pålagt å etablere for to år siden.

Regjeringen har møtt massiv kritikk fra mange hold for sitt arbeid med flodbølgekatastrofen i Asia. Nå skjerpes kritikken også fra Stortinget. Ap, SV, Sp og Frp refser Bondevik II-regjeringen for at den ikke har fulgt opp det to år gamle stortingsvedtaket om å opprette en krisegruppe. Flere politikere mener Norge ville håndtert krisen bedre hvis den hadde fulgt opp Stortingets pålegg.

– Vi kunne ikke forutse en så stor katastrofe. Men vi kunne håndtert den på en helt annen måte dersom vi hadde hatt en sentral krisehåndteringsenhet. Dette er en medvirkende årsak til at det har gått veldig galt med regjeringens håndtering av krisen, sier Fremskrittspartiets forsvarspolitiske talsmann, Per Ove Width, til Dagsavisen.

To års sommel

23. oktober 2002 behandlet Stortinget Sårbarhetsutvalgets omfattende utredning om nasjonal sikkerhet, ledet av Kåre Willoch. Et flertall av Ap, SV, Sp og Frp påla regjeringen å opprette en sentral krisehåndteringsenhet. Denne gruppen skulle ha ansvaret for å koordinere departementer og etater i et beredskapsarbeid – altså nettopp en slik situasjon vi er midt oppe i.

To år senere, 30. november i fjor, var forslaget fortsatt ikke fulgt opp. Flertallet i Forsvarskomiteen påpekte at regjeringen ikke «innfrir dette ønsket», og vedtok på nytt at regjeringen skulle utrede en slik sentral krisegruppe. Noe motstrebende var også regjeringspartiene med på vedtaket.

– Vi konstaterer i det nye vedtaket at regjeringen ikke har gjort det stortingsflertallet ba om. Det er selvsagt ikke bra, sier SVs forsvarspolitisk talsmann Kjetil Bjørklund.

Også Aps leder i Forsvarskomiteen, Marit Nybakk, refser regjeringen for ikke å ha fulgt opp Stortingets pålegg om å styrke krisehåndteringsarbeidet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere