RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Brunsnegler formerer seg villig vekk på stier og i skogen i bynære områder.
Brunsnegler formerer seg villig vekk på stier og i skogen i bynære områder. Foto: Per Løchen (NTB Scanpix)

Regjeringen går til krig – mot brunsnegler

Sist oppdatert:
Kongen kunngjør krigserklæringen i statsråd fredag .

Regjeringen har besluttet å gå til full krig. Fienden er slimete og treg og er blant hageeiere flest mest kjent som brunsnegl.

Men ikke bare brunsnegler blir rammet. Regjeringen setter også inn tungt skyts mot harlekinmarihøner, rynkeroser, tromsøpalmer, prydstorklokker, hagelupiner, sandlupiner, jærlupiner, berlinerpoppel, parkslirekne og en lang rekke andre uønskede inntrengere i Norge.

En slik krigserklæring er ikke et spontant påfunn. Det ligger tunge faglige årsaker bak. Grunnen til at regjeringen fredag vedtar nye forskrifter, er at importerte plantearter fortrenger særegne norske planter og dyr, eller rett og slett gjør økonomisk skade, skriver Aftenposten.

Mange av artene har okkupert landet med god hjelp fra nordmenn. Myndighetene har selv plantet ut uønskede innvandrere i parker og langs veier. Men det som tidligere ble regnet som prydplanter, blir nå erklært som uønsket på norsk jord, og det blir også forbudt å selge dem.

– Brunsneglen og harlekinmarihøna er eksempler på fremmede arter som har kommet inn til Norge som blindpassasjerer ved planteimport, og som har spredd seg og nå er en skikkelig hodepine for mange hageeiere, sier miljøminister Tine Sundtoft (H).

En del av det nye regelverket går ut på at importører blir pliktige til å undersøke lasten for mulige blindpassasjerer og sørge for å hindre spredning. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere