Gå til sidens hovedinnhold

- Regjeringen har lurt unge velgere

Arbeiderpartiet og Senterpartiet lovte å øke tollgrensen til 1.000 kroner. - Helt uaktuelt å øke den så mye, sier Arbeiderpartiet nå. KrFU mener regjeringen har løyet for velgerne.

(YEYE): Før valget i 2005 lovet Arbeiderpartiet og Senterpartiet at de ville øke grensen på import av varer tollfritt fra 200 kroner til 1.000 kroner. Også SV ville øke grensen, men tallfestet ikke løftet.

- De har narret unge velgere, sier leder for Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU), Kjell Ingolf Ropstad.

Dyrere å handle på nettet
Dagens tollgrense gjør det ganske begrenset hvor mye du kan kjøpe før du må betale tollavgift for varen.

- Jeg skjønner ikke hvorfor regjeringen synes en DVD til 199 kroner skal være tollfri, mens en DVD-boks til 249 kroner skal pålegges toll. Ikke bare er dette et gedigent løftebrudd, men også å opprettholde et system som er vanskelig å bli klok på., mener Ropstad.

På KrFUs landsmøte vedtok ungdomspartiet at de vil øke grensen til 1.000 kroner.

- Det vil være en fornuftig grense, som vil dekke de fleste småting folk har behov for å handle fra utlandet, sier Ropstad til Yeye.

- Ville fått alvorlige konsekvenser
Medlem av Finanskomiteen på Stortinget, Marianne Aasen Agdestein (Ap), innrømmer at valgløftet ikke vil bli holdt.

- Det er veldig mange små- og mellomstore bedrifter i Norge som ville fått store problemer dersom denne grensen hadde blitt økt til 1.000 kroner. Det ville kunne skadet Kultur-Norge og gjort det vanskeligere å produsere musikk i Norge. Derfor vil det ikke bli foretatt noen slik økning i denne regjeringsperioden, sier Agdestein til Yeye.

Men hvorfor ble dette løftet gitt om dere ikke har tenkt å gjennomføre det?

- Dette skjønte vi først når vi kom i regjering. Norsk musikkbransje sliter nok fra før av med tanke på ulovlig kopiering. Hvis ingen kjøper norsk musikk og musikk fra norske plateselskaper, så vil de få store problemer og deres evne til å produsere musikk vil bli kraftig svekket, sier Agdestein.

Les også: Slik shopper du på nettet

- Nok et løftebrudd
Dette føyer seg inn i rekken av løftebrudd fra den rødgrønne flertallsregjeringen, mener Ropstad.

- Det er en ærlig sak å innrømme at de nok en gang har løyet for unge velgere, men jeg tror ungdom registrerer hvor lett regjeringspartiene tar på slike løfter, sier Ropstad.

Marianne Aasen Agdestein mener KrF bør feie for egen dør.

- KrFU kan godt gå ut med slike utspill, men de har ikke med seg moderpartiet (KrF, journ.anm.) på å øke tollgrensen til 1.000 kroner, sier Agdestein.

KrFU-lederen forsvarer moderpartiet og mener de viser i hvilken retning de vil ta grensen.

- KrF stemte for en økning til 400 kroner i vår og med det signaliserer vi hvilken retning denne grensen vil gå. KrFU vil jobbe for at programmet for neste periode inneholder en videre opptrapping, sier Ropstad.

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her!

Reklame

Dette gir du til morsdagen

Kommentarer til denne saken