RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Regjeringen styrker svømmeopplæringen for innvandrerbarn


MER OPPLÆRING: Mange skoleelever kan ikke svømme, og det vil Kunnskapsdepartementet nå gjøre noe med.
MER OPPLÆRING: Mange skoleelever kan ikke svømme, og det vil Kunnskapsdepartementet nå gjøre noe med. Foto: Arkivfoto
Sist oppdatert:
Innfører obligatorisk svømmeprøve for alle elever fra 1. til 4. trinn.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) la torsdag fram flere tiltak for å styrke svømmeopplæringen til norske skoleelever.

Blant annet gir departementet et tilskudd på 10 millioner kroner til svømmeopplæring for nyankomne minoritetsspråklige elever.

MER SVØMMING: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vil at flere elever lærer seg å svømme.

- Hovedmålgruppen er minoritetsspråklige barn, unge og voksne som omfattes av grunnskoleopplæringen, opplyser departementet.

Også andre elever som ikke kan svømme eller har hatt mulighet til å delta i svømmeundervisningen, kan omfattes av ordningen.

Se alle svømmetiltakene lenger ned.

Les også: Vil innføre nasjonal svømmeprøve

Obligatorisk svømmeprøve

Et av tiltakene som også innføres, er at alle elever fra 1. til 4. trinn fra neste skoleår av må ta en obligatorisk ferdighetsprøve i svømming.

- Tidligere har ferdighetsprøver i svømming vært frivillig, men nå blir det obligatorisk. Svømming er ikke noe du lærer i løpet av noen få timer. Siden prøven består av 7 øvelser får skolene en pekepinn om hvilke elever som trenger ekstra støtte for å nå kompetansemålene, sier Røe Isaksen.

Han lanserer samtidig nettsiden svømmedyktig.no.

- På nettsiden har vi samlet all informasjon og støttemateriell som skoler trenger for å tilrettelegge og gjennomføre en god svømmeopplæring, opplyser kunnskapsministeren.

Nettsiden er blitt til etter innspill fra både ufaglærte og faglærte svømmelærere, rektorer og skoleeiere.

- Det er behovene til dem som skal lære å svømme som skal styre hva slags innhold vi skal ha på nettsiden, sier Røe Isaksen.

Les også: Færre døde i drukningsulykker i år

Her er regjeringens svømmepakke:

  •  En ferdighetsprøve i svømming ble innført skoleåret 2016-2017. Prøven var frivillig det første året og gjøres obligatorisk fra og med skoleåret 2017-18. Elevene skal gjennomføre delprøver i løpet av 1.-4. årstrinn.
  • Ny nettside med ressurser i svømmeopplæringen. Svømmeportalen svømmedyktig.no.
  • Kurs i svømming og livredning for lærere starter i 2017.
  • Støtte til samarbeid mellom frivillige organisasjoner og kommuner/skoler.
  • 60 millioner kroner i tilskudd til svømmeopplæring i barnehager i 2016 og 2017, og forslag om ytterligere 40 mill. kr i RNB 2017. Målgruppen er barn i alderen fire til seks år.
  • 10 millioner kroner i tilskudd til svømmeopplæring for nyankomne minoritetsspråklige elever. Hovedmålgruppen er minoritetsspråklige barn, unge og voksne som omfattes av grunnskoleopplæringen. Også andre elever som ikke kan svømme eller har hatt mulighet til å delta i svømmeundervisningen, kan omfattes av ordningen.

Har du sett denne?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere