Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringen styrker svømmeopplæringen for innvandrerbarn

Innfører obligatorisk svømmeprøve for alle elever fra 1. til 4. trinn.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) la torsdag fram flere tiltak for å styrke svømmeopplæringen til norske skoleelever.

Blant annet gir departementet et tilskudd på 10 millioner kroner til svømmeopplæring for nyankomne minoritetsspråklige elever.

- Hovedmålgruppen er minoritetsspråklige barn, unge og voksne som omfattes av grunnskoleopplæringen, opplyser departementet.

Også andre elever som ikke kan svømme eller har hatt mulighet til å delta i svømmeundervisningen, kan omfattes av ordningen.

Se alle svømmetiltakene lenger ned.

Les også: Vil innføre nasjonal svømmeprøve

Obligatorisk svømmeprøve

Et av tiltakene som også innføres, er at alle elever fra 1. til 4. trinn fra neste skoleår av må ta en obligatorisk ferdighetsprøve i svømming.

- Tidligere har ferdighetsprøver i svømming vært frivillig, men nå blir det obligatorisk. Svømming er ikke noe du lærer i løpet av noen få timer. Siden prøven består av 7 øvelser får skolene en pekepinn om hvilke elever som trenger ekstra støtte for å nå kompetansemålene, sier Røe Isaksen.

Han lanserer samtidig nettsiden svømmedyktig.no.

- På nettsiden har vi samlet all informasjon og støttemateriell som skoler trenger for å tilrettelegge og gjennomføre en god svømmeopplæring, opplyser kunnskapsministeren.

Nettsiden er blitt til etter innspill fra både ufaglærte og faglærte svømmelærere, rektorer og skoleeiere.

- Det er behovene til dem som skal lære å svømme som skal styre hva slags innhold vi skal ha på nettsiden, sier Røe Isaksen.

Les også: Færre døde i drukningsulykker i år

Her er regjeringens svømmepakke:

  • En ferdighetsprøve i svømming ble innført skoleåret 2016-2017. Prøven var frivillig det første året og gjøres obligatorisk fra og med skoleåret 2017-18. Elevene skal gjennomføre delprøver i løpet av 1.-4. årstrinn.
  • Ny nettside med ressurser i svømmeopplæringen. Svømmeportalen svømmedyktig.no.
  • Kurs i svømming og livredning for lærere starter i 2017.
  • Støtte til samarbeid mellom frivillige organisasjoner og kommuner/skoler.
  • 60 millioner kroner i tilskudd til svømmeopplæring i barnehager i 2016 og 2017, og forslag om ytterligere 40 mill. kr i RNB 2017. Målgruppen er barn i alderen fire til seks år.
  • 10 millioner kroner i tilskudd til svømmeopplæring for nyankomne minoritetsspråklige elever. Hovedmålgruppen er minoritetsspråklige barn, unge og voksne som omfattes av grunnskoleopplæringen. Også andre elever som ikke kan svømme eller har hatt mulighet til å delta i svømmeundervisningen, kan omfattes av ordningen.

Har du sett denne?

Kommentarer til denne saken