RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Lien, Kyrre (SCANPIX)

Regjeringen tetter smutthull

Sist oppdatert:
Til nå har det vært lovlig å være i besittelse av såkalt skimmingutstyr dersom det er anskaffet i utlandet.

Høyesterett har fastslått at straffeloven ikke rammer den som besitter utstyr som kan brukes til såkalt skimming, eller produksjon av falske bankkort.

Dette har fått regjeringen til reagere.

- Nå er det avdekket et hull i lovgivningen som snarest mulig må tettes igjen, sier statssekretær i Justisdepartementet Astri Aas-Hansen i en uttalelse.

Rammer ikke smuglet utstyr
Straffeloven rammer det å anskaffe seg slikt utstyr dersom utstyret er anskaffet i Norge. Men loven rammer ikke dem som smugler slikt utstyr inn fra utlandet.

- Derfor vil regjeringen snarest mulig legge fram forslag til lovendringer for Stortinget, slik at straffeloven også rammer den som i Norge besitter skimmingutstyr eller innfører slikt utstyr til Norge, sier Aas-Hansen.

Kan inndra skimmingutstyr
Politiet kan imidlertid inndra skimmingutstyr i forebyggende øyemed hvis det er fare for at det kan bli brukt til en straffbar handling. Det gjelder uansett om straffansvar ikke kan gjøres gjeldende mot den som er i besittelse av utstyret.

Den nye straffeloven – som er vedtatt, men ikke satt i kraft – inneholder nye bestemmelser som er innrettet mot den moderne, teknologibaserte kriminaliteten. Blant annet rammer den besittelse av skimmingutstyr. Derfor er det ikke nødvendig å gjennomføre en høring før den gjeldende straffeloven kan endres.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere