*Nettavisen* Nyheter.

Regjeringen vil fjerne sidemål

Regjeringen foreslår å fjerne sidemålseksamen for ungdomsskoleelever. På videregående skole vil bare noen få bli trukket ut til skriftlig eksamen i faget.

26.03.04 07:46

90 prosent av skoleelevene her i landet har nemlig nynorsk som sidemål.

Forslaget om å kutte ut eksamen i nynorsk for 9 av 10 ungdomsskoleelever kommer i en stortingsmelding som regjeringen sender til Stortinget i neste uke, skriver Aftenposten.

På videregående skole skal bare noen få bli trukket ut til skriftlig eksamen i sidemål, ifølge forslaget. I dag må alle elevene ha denne eksamenen.

Meldingen er regjeringens oppfølging av de mange forslagene fra Kvalitetsutvalget som la fram sin utredning om grunnopplæringen i grunnskolen og den videregående skolen i juni i fjor.

Som en motvekt til eksamenskuttet foreslår regjeringen å styrke arbeidet med nynorsk kultur og alternative pedagogiske metoder.

Utdanningsminister Kristin Clemet (H) avviser at forslagene om å fjerne sidemålseksamen er begynnelsen på en prosess hvor skriftlig sidemålsundervisning i skolen skal fjernes.

– Skriftlig sidemålsopplæring skal fortsatt være obligatorisk i ungdomsskolen og i studieforberedende retninger i den videregående skolen, sier utdanningsministeren til Aftenposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.