*Nettavisen* Nyheter.

Regjeringen vil skjerpe kravet til botid for utlendinger

- Med dette forslaget må utlendingen ha opphold i minst fem år før de kan få permanent opphold, sier Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen

- Med dette forslaget må utlendingen ha opphold i minst fem år før de kan få permanent opphold, sier Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Regjeringen vil gjøre det vanskeligere for utlendinger å få fast opphold i Norge og ønsker å øke den såkalte botiden fra tre til fem år.

31.03.15 08:34

Justis- og beredskapsdepartementet har sendt det nye forslaget ut på høring. Utvidelsen av kravet om botid er en følge av samarbeidsavtalen mellom regjeringspartiene Høyre og Frp og støttepartiene Venstre og KrF, skriver VG.

– I dag gis som regel permanent oppholdstillatelse etter tre år. Permanent oppholdstillatelse medfører et utvidet vern mot utvisning ved for eksempel kriminelle handlinger og brudd på utlendingsloven. Med dette forslaget må utlendingen ha opphold i minst fem år før de kan få permanent opphold, sier Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) til avisen.

Ved å skjerpe kravet til botid får myndighetene økt mulighet til å kontrollere at opphold i Norge ikke blir gitt på fiktivt grunnlag, for eksempel et såkalt proformaekteskap.

– Forslaget vil sannsynligvis medføre at flere utlendinger blir utvist som følge av kriminelle forhold og brudd på utlendingsloven, siden det tar lengre tid før utlendingen oppnår et større vern mot utvisning, sier Anundsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.