– Vaksinasjon er den viktigste beskyttelsen vi har mot korona. Smitten vil være blant oss i flere år fremover, og det er mye vi sammen kan gjøre for å hindre at viruset sprer seg, men vi trenger også den beskyttelsen vaksinene gir. Regjeringen lytter til FHIs vurdering og planlegger for at hele den voksne befolkningen får tilbud om en oppfriskningsdose, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding.

Folkehelseinstituttet (FHI) har planene klare for å gi en tredje vaksinedose til alle mellom 18 og 64 år.

Kommunene er allerede godt i gang med å tilby alle over 65 år en tredje vaksinedose mot covid-19, og nå står helsepersonell for tur.

– Trenger mer kunnskap

Regjeringen planlegger nå altså for at alle mellom 18 og 64 år får tilbud om oppfriskningsdose neste år, når det har gått minst 6 måneder etter andre vaksinedose.

Regjeringen presiserer at vaksinene ikke beskytter 100 prosent mot sykdom og har noe dårligere effekt hos eldre.

– Oppfriskningsdose for voksne vil kunne bidra til bedre beskyttelse mot sykdom, og til at færre smitter videre. Men vi trenger mer kunnskap om dette. Derfor har vi bedt FHI om å gjøre løpende vurderinger av nytte og risiko ved oppfriskningsdose for voksne, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Kommunene bes om å prioritere å gi første og andre vaksinedose til dem som ennå ikke har fått det, samt oppfriskningsdose til dem over 65 år, dem med svakt immunforsvar og til helsepersonell, før personer mellom 18 og 64 år tilbys oppfriskningsdose.

Frykter færre vaksiner til fattige land

Utenrikspolitisk talsperson i KrF, Dag Inge Ulstein, mener regjeringen må være sitt ansvar bevisst når det gjelder det internasjonale perspektivet i pandemihåndteringen.

Han påpeker at en svært liten andel av befolkningen i verdens fattigste land som er vaksinert, og viser til at kun seks prosent av befolkningen i Afrika er vaksinert.

– Vi vet at dersom Norge og andre høyinntektsland nå velger å gi sin egen befolkning en tredje dose, og dermed bidra til at mindre av produksjonen går til flere av de afrikanske landene, så er det den beste oppskriften på å forlenge pandemien, ikke å stoppe den, sier Ulstein.

På pressekonferansen fredag understreket statsminister Støre at Norge fortsatt skal bidra til at det kommer vaksiner til fattige land.

– Det har vi gjort, og det vil vi fortsette å gjøre, sa Støre.

(©NTB)