*Nettavisen* Nyheter.

Regner drapet som oppklart

Gunn Merete Lode, funnet drept utenfor Bryne august 2001. Foto: Politiet / SCANPIX

Politiet i Rogaland har avsluttet etterforskningen etter drapet på Gunn Merete Lode august 2001. Nå venter de bare på at den siktede, en 41 år gamle danske, skal bli utlevert til Norge.

08.07.04 13:10

- Vi sendte begjæring om utlevering for rundt tre uker siden. Vi har fremdeles ikke fått noe svar fra danskene, sier påtaleleder Karsten Monsen ved Rogaland politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

Dansken er også siktet for voldtekt og voldtektsforsøk i Danmark. Monsen håper at 41-åringen likevel vil bli utlevert til Norge og holde rettssak her.

Påtalelederen sier til TV 2 Nettavisen at han håper begjæringen vil bli behandlet så snart ferieavviklingen er over i Danmark.

Oppklart drapssak
Politiet mener det var dansken som knivdrepte Gunn Merete Lode i Bryne for tre år siden og regner dermed etterforskningen for avsluttet.

DNA-funnene på Lode matcher 41-åringen og han ligner på fantomtegningen av drapsmannen. Dansken har i avhør med norske etterforskere innrømmet å ha vært i Bryne på drapstidspunktet, men nekter for at det var han som drepte Lode.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mannen har de senere årene vært flere ganger på jobb i Norge. Danskens DNA er også sjekket opp mot Kripos sitt DNA-register. 505 uoppklarte saker med drap, voldtekter og andre grove forbrytelser ble gjennomgått, uten å finne noen match med 41-åringen.

Rettsak før jul?
- Vi vil prøve å få berammet en rettssak så snart dansken blir utlevert. Vi har hatt litt problemer med å få en svensk kollega av 41-åringen til å møte til avhør, men vi har flere andre kolleger som var med dansken i Bryne som vil stå frem, forteller Monsen.

Statsadvokat Arild Dommersnes i Rogaland har tidligere uttalt at saken bør kunne komme for retten i høst, iallfall før jul, hvis den føres i Norge. Men dersom det skulle bli aktuelt å tiltale mannen for alvorlige forbrytelser i Danmark, vil det kunne endre tidsperspektivet, ifølge Dommersnes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.