Gå til sidens hovedinnhold

Regnet øser ned i vest og vil øke på utover dagen

Opptil 130 millimeter nedbør siden tirsdag har ført til at vannføringen i bekker og elver på Vestlandet har steget kraftig, og den kan fortsette å stige.

– Det har kommet opp mot 80–130 millimeter regn enkelte steder i varslingsområdet fra tirsdag til onsdag morgen. Som en følge av dette har vannføringen steget kraftig i elver og bekker i området. Det er ikke registrert nye hendelser i natt, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i en statusrapport onsdag morgen.

Et nytt flomvarsel publiseres klokken 11, men foreløpig er det oransje farenivå – det nest høyeste nivået – for indre strøk i de to fylkene, og gult for ytre strøk. Det er fortsatt oransje farenivå for Rogaland, Hordaland og deler av Sogn og Fjordane.

– Ved noen målestasjoner er det registrert vannføring på gult nivå, men foreløpig er ingen på oransje nivå. Det ventes fortsatt en del nedbør fra onsdag ettermiddag og torsdag. Vannføringen kan fortsatt øke utover onsdagen som følge av nedbør og snøsmelting, melder NVE.

I Rogaland kom det fram til midnatt 72,5 millimeter nedbør i Vats i Vindafjord. Nesten like mye nedbør ble det meldt på Gullfjellet i Bergen. Fossmark hadde 70,7 og Etne 79,4 millimeter nedbør tirsdag.

Fem til ti år

Det har nå regnet godt de siste dagene, og det er meldt nedbørsmengder på nærmere 300 millimeter over en periode på tre dager.

– Det er spesielt. Dette er noe som skjer kun hvert femte år. Kanskje så mye som hvert tiende år, forteller vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt Anne-Mette Olsen til NRK.

Les også: Advarer om glatte veier flere steder på Østlandet

Lavere snøgrense

– En front ligger nå på tvers av Vestlandet og vil fortsatt ligge her utover dagen. Så vil det trekke litt nordover mot Sogn og Fjordane, og regnet vil fortsette å øke på i kveld og tidlig torsdag, sier Selberg.

Norges vassdrags- og energidirektorat har varslet fare for flom, jordskred og snøskred som følge av det voldsomme regnværet. For indre strøk av Rogaland og Hordaland er varselet på oransje farenivå – det nest høyeste. En ny statusoppdatering er ventet klokken 8.30, men ifølge Selberg kan flomfaren bli noe mindre enn først fryktet.

– Akkurat nå ligger snøgrensa litt lavere enn ventet. Det betyr at det ikke er like mye snø som smelter, og folk har kanskje ikke opplevd så stor vannføring i elver og vassdrag som fryktet, sier meteorologen.

Sterk kuling

Et lavtrykk på vei mot Vestlandet vil utover onsdagen føre med seg sterk vind.

– I dag er det ganske rolige vinder, men torsdag vil trolig vinden øke til stiv kuling langs kysten i sørvest og om kvelden muligens til sterk kuling. Når lavtrykket passerer vil det dreie mot vest og nordvest, og langs kysten ser det ut til å kunne bli enda kraftigere vind. Men foreløpig er dette ganske usikkert, sier Selberg.

Les også

Telenor blir verdens første operatør som lar deg kaste sim-kortet

Kommentarer til denne saken