Gå til sidens hovedinnhold

Reidars mor var såkalt tyskerjente og fikk aldri vende hjem til Norge igjen

Reidar Gabler (72) ble sendt til Tyskland sammen med moren etter krigen. Hun fikk aldri vende hjem. Onsdag fikk familien en offisiell unnskyldning.

OSLO (Nettavisen): Statsminister Erna Solberg (H) ga onsdag den offisielle norske unnskyldningen til de såkalte tyskerjentene for måten de ble behandlet på etter krigen.

- Dette var veldig stort for meg og min familie. Mor hadde vært glad for å høre statsministerens unnskyldning. Det er bare så synd at de som ble rammet av dette ikke selv fikk oppleve det, men dette betyr mye for mange familier, sier Reidar Gabler til Nettavisen.

Les også: Solberg unnskylder Norges behandling av kvinner etter krigen

Fikk betale en høy pris

Reidar Gabler ble født 1. april 1946. Han er sønn av Elsa Gabler, én av tusenvis av norske kvinner som innledet et forhold til en tysker under krigen og fikk betale en høy pris for det. Faren var den tyske soldaten Erich Gabler. Høsten 1946 ble moren fratatt sitt norske statsborgerskap og sendt ut av landet sammen med ektemannen. Hun kom aldri tilbake, selv om hun forsøkte.

- Hun søkte om å få tilbake sitt norske statsborgerskap, men dette ble avslått. I sine siste år tror jeg hun slo fra seg tanken om å få komme hjem til Norge igjen, sier Reidar Gabler til Nettavisen.

Gabler ble født 1. april 1946 i Skien. Høsten samme år ble moren fratatt statsborgerskapet og sammen med mannen, den tyske soldaten Erich Gabler, ble familien forvist ut av landet. De bodde i Lutherstadt Wittenberg, tidligere DDR. Her bodde de fram til de flyktet til Vest-Berlin høsten 1950.

Den lille familien ble sendt til daværende Øst-Tyskland og bodde i Wittenberg, men klarte senere å flykte til Vest-Berlin. Der ligger Elsa Gabler begravet.

Dro til Norge 21 år gammel

Reidar Gabler var 21 år da han kom tilbake til Norge. Han bor nå i Sarpsborg. Han forteller at foreldrenes fortid har vært en faktor som har preget livet hans.

- Det har stadig vært noen «nålestikk» opp gjennom årene, og barna har fått oppleve å bli kalt «nazister», forteller han og legger til at han har forsøkt å snakke minst mulig om sin familiefortid.

Historiker: - Brøt ingen lover

- De brøt ingen lover, men de brøt uskrevne regler og moralske normer. De ble straffet hardere enn de økonomiske profitørene, og de ble internert og deportert for å tilfredsstille det norske samfunnets ønske om hevn, sa historiker Guri Hjeltnes om «tyskertøsene» på arrangementet onsdag der regjeringens unnskyldning ble gitt. Det skjedde i forbindelse med menneskerettserklæringens 70-årsjubileum. Både statsminister Erna Solberg (H), kulturminister Trine Skei Grande (V) og justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp) deltok.

Mellom 30.000 og 50.000

I en utredning fra HL-senteret i fjor er anslaget over norske «tyskerjenter» satt til mellom 30.000 og 50.000.

- Det er umulig å gi noe nøyaktig tall, sa Hjeltnes onsdag.

I utredningen har man sett på myndighetenes rolle i behandlingen av norske kvinner og jenter som hadde et forhold til tyske militære under krigen, i tillegg til to andre grupper: barn av NS-medlemmer og norske sjøfolk som ble internert i Nord-Afrika etter krigen.

- Disse kvinnene begikk ikke noe lovbrudd, men de ble utvist og fratatt norsk statsborgerskap. Flere ble oppsagt fra sine jobber. Tvangsklippingen som flere ble utsatt for i fredsvåren kunne være ledsaget av seksuell vold. I én domsslutning het det at dette var «en naturlig og sunn reaksjon» fra norsk ungdom som hadde valgt rett side under krigen, fortalte Hjeltnes.

Daværende justisminister Jens Christian Hauge uttalte på et tidspunkt om disse kvinnene at det var «meget ønskelig at de forlater vårt land så snart som mulig».

Bakgrunnen for at flere ble internert og deportert fra landet var at de hadde giftet seg med tyskere. Reidar Gablers mor var altså en av disse.

Journalist Helle Aarnes, som også har skrevet bok om tyskerjentene, møtte Elsa Gabler i Berlin, der hun nå ligger begravet. Det hun fortalte til Aftenposten-journalisten var ting hun ikke hadde fortalt til noen andre.

- Behandlingen disse kvinnene fikk står seg ikke når man holder det opp mot de grunnleggende prinsippene for en rettsstat, sa Solberg onsdag.

Se statsminister Erna Solbergs offisielle unnskyldning på regjeringen.no

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken