RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rein flaks at han overlevde

Sist oppdatert:
Piloten jaget rein med helikopter, men endte opp på kanten av dette stupet.

Ulykken skjedde da en pilot skulle drive en reinflokk på 30-40 dyr i Hardangsfjellet i Nordland i fjor vinter.

Piloten, som var alene om bord i helikopteret, fløy langs en fjellside da halerotoren traff toppen av klippen. Dette førte til at helikopteret begynte å rotere, ifølge havarikommisjonens rapport som ble offentliggjort fredag.

- Ettersom jeg befant meg utenfor et stup, forsøkte jeg under rotasjonen å styre tilbake til den avsatsen hvor reinsdyrene befant seg. Etter å ha rotert to runder forsøkte jeg å lande på avsatsen, der den skled til venstre og venstre landingsunderstell brakk.

- Den tippet over på venstre side og gled cirka ti meter før den stanset i en liten kløft, opplyste piloten til havarikommisjonen. Dermed unngikk han å falle utfor et stup med et nødskrik.

Piloten kom fra ulykken med lettere skader og fikk varslet sjefen sin som igjen fikk tilkalt hjelp. Helikopteret ble totalvrak.

Ulykkesrapporten til Statens havarikommisjon for transport (SHT) og bildene fra ulykkesstedet ble offentliggjort fredag.

SHT skriver i rapporten at reindriving med helikopter innebærer lavflyging som krever god opplæring og stor årvåkenhet fra flygerens side. Luftfartstilsynet har på sin side som målsetting å bedre sikkerheten for denne typen innenlandsflyging, og bekrefter overfor SHT at de er i gang med en revisjon av luftfart med helikopter.

«SHT mener det er positivt at Luftfartstilsynet oppdaterer forskriftsverket og satser på økt sikkerhet innenfor denne spesielle grenen av luftfarten. Det fremmes ingen sikkerhetstilrådninger i denne rapporten», konkluderer Statens havarikommisjon for transport.

Siste dødsfall tilknyttet reindriving i Norge var i 1996.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere