RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rekordår i grus

Sist oppdatert:
Siden nyttår har verdier for 230 milliarder kroner forduftet fra Oslo Børs.

Flere hundre milliarder kroner har blitt skrelt av selskapene på Oslo Børs siden nyttår.

NA24 - din næringslivsavis

- Nesten hele fjorårets oppgang er borte bare på nyåret, sier en megler til NA24.

Fire store
Gjennom 2007 økte verdien av selskapene på Oslo Børs med 241 milliarder kroner. På bare åtte handelsdager på nyåret har verdier for rundt 230 milliarder kroner forduftet. Målt i poeng ligger hovedindeksen Oslo Børs nå godt under nivået da 2007 ble innledet.

Verst har det vært for StatoilHydro, REC, Orkal og Norske Hydro. Til sammen har verdier for 124 milliarder kroner fordruftet fra disse selskapene.

Stor usikkerhet til amerikanske boligpriser og en potensiell bombe i kredittmarkedet samt bekymringer om den amerikanske økonomien har bidratt til den store nedgangen.

Heller ikke de viktige økonomiske nøkkeltallene som har blitt publisert den siste tiden har vist tegn til bedring. Her går hele 9 av 10 nøkkeltall går i feil retning.

Resesjonskjelv i markedet
Ifølge analysesjef Stig Myrseth i Orion Securities er faren for en resesjon i amerikansk økonomi økt betydelig den siste tiden og dette har fått markedet til å skjelve. Men han tror ikke de globale aksjemarkedene vil få en like hard medfart nå som ved forrige resesjon i 2001-2002.

- En resesjon er allerede priset inn. I 2000 ble aksjer handlet til en forward P/E på 26 i USA og 23 i Europa noe som var det høyeste nivået siden slutten av 1920-tallet. I dag er forward P/E på 13,9 i USA og 12,5 i Europa. Det er nær det lavest vi har sett på ti år. Justert for langsiktige renter er det historisk lavt, og vi må tilbake til 1980 for å finne like attraktive inntjeningsmultipler, sier Myrseth.

Mens selskapsresultatene til amerikanske selskaper falt med over 50 prosent ved forrige resesjon, tror ikke Myrseth at det samme vil skje denne gangen.

- jeg tipper resultatene vil fall med rundt 15 prosent. Grunnen til det er at næringslivet er mye sunnere nå enn på slutten av 1990-tallet, sier han.

Ikke bekymret for Oslo
Siden Oslo Børs i stor grad er avhengig av oljepris og skips- og riggrater tror ikke Myrseth at en resesjon i USA vil få alvorlige konsekvenser for Oslo Børs.

- Årsaken er at den sterke veksten i Kina og andre fremvoksende økonomier vil fortsette i år, og det er disse landene og ikke «den gamle verden» som er lokomotivet i råvaremarkedet, sier han.

Men han tror markedet vil fortsette å være nervøst frem til Ben Bernanke og de andre sentralbanksjefene setter ned renten.

Markedet vil nok være fanget i kryssilden av lav vurdering og negativt nyhetsstrøm frem til andre halvår. I mellomtiden vil børsene slå frem og tilbake, sier han.

Til tross for en samlet oppgang på Oslo Børs på 11,5 prosent i fjor, var det mange selskaper som fikk seg en knekk. Hele 22 selskaper endte ned med mellom minus 40 og 70 prosent fra starten på året. Verst var det for selskapene Dolphin Interconnect Solutions, Apptix, Ignis og Tandberg Data. De falt alle over 60 prosent.

2007 var preget av store svingninger og en rekke nye rekorder. 20. juli 2007 nådde hovedindeksen sin foreløpige klimaks på 526,05 poeng. Siden da har det falt 16,6 prosent til fredagens sluttnotering på 438,61 poeng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere