Aldri før har nordmenn brukt så mye penger på å forsikre hunden eller katten sin. Snart er 200.000 kjæledyr i Norge forsikret og nordmenn betalte over én halv milliard kroner i fjor for å sikre seg en dyreforsikring, viser ferske tall fra Finans Norge.

- Antallet forsikrede kjæledyr har steget med 70 prosent på fem år, og har nå passert 190.000 her i landet. Det er formidable tall, og et uttrykk for at eierne ønsker økonomisk trygghet og rask behandling i tilfelle sykdom eller ulykke for deres firbeinte venner, sier Espen Opedal, leder i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Live Kleveland, kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, mener det er svært positivt at tallene stiger, men påpeker at det fortsatt er mange som ikke forsikrer kjæledyrene sine.

Les også: Død ulv til tingretten

- Mange forsikrer ikke dyrene

- Det vi som dyrevernorganisasjon erfarer er at mange blir overrasket over kostnadene og ikke klarer å bære dem. Det er et ansvar for eier å skaffe seg kjæledyr og å det er helt avhengig av økonomi, forteller Kleveland til Nettavisen.

- Når man skaffer seg et dyr må man være bevisste på at det er kostbart. Mat er en bitteliten kostnad sammenlignet med regelmessige veterinærbesøk og vaksiner. Det koster flere tusen kroner i året, sier Kleveland, som også mener at et kjæledyr burde bli tatt med på en rutinemessing kontroll minst en gang i året.

Les også: Så mye kan du spare på å lade elbilen på riktig tidspunkt

Vanskelig å se smerten

Kleveland forklarer hvorfor det er viktig å ta med kjæledyrene på kontroller, nemlig fordi det kan hende at et dyr er i smerte, uten at eier er klar over det.

- Alle dyr burde som sagt på kontroll minst en gang i året, dette skyldes for eksempel tennene deres. Kjæledyrene kan ofte ha tannbetennelse og smerter i munnen uten at eierne forstår at dyrene er i smerter.

Kleveland er også klar på at det ikke er riktig å anskaffe et kjæledyr hvis man ikke har en økonomisk bæreevne til å hjelpe kjæledyret hvis en skade inntreffer.

- Det er ingen menneskerett å ha dyr i hjemmet. Mange skaffer seg kjæledyr uten å forstå hvilke forpliktelser det innebærer. Det skal fortsatt nevnes at det er mange som er fantastiske flinke dyreeiere i Norge. Det store flertallet av familiedyr har det veldig godt.

Mener fotball kommer etter dyreforsikring

Kleveland mener at det ikke burde bli stilt spørsmål vedrørende borgeres økonomi til å forsikre eller hjelpe kjæledyret sitt.

- Da kan man heller trekke inn pengebruk på fotball og feriereiser som eksempler. Det å ha omsorg over dyr man allerede har skaffet seg må holdes utenfor forbruksdebatten i samfunnet. Da finnes det som sagt mer som heller burde tas opp, avslutter Kleveland til Nettavisen.