*Nettavisen* Nyheter.

Rekordinteresse for storbyferie

CASINO ROYALE: Daniel Craigs James Bond besøker blant annet Venezia. Foto: Reiseplaneten

Halve befolkningen skal i år på bytur utenfor landets grenser.

14.01.10 11:08

- Storbyferie er et etterlengtet avbrudd i hverdagen. Et avbrekk der vi reiser på tur med venner eller kjæreste, sier informasjonssjef Anette Maltun Koefoed hos reiselivsaktøren Berg-Hansen.

Blir aldri lei storbyen
Hun mener vi aldri blir lei av storbyferier. Den store Ferieundersøkelsen selskapet presenterte torsdag, viser at andelen som sier de skal på storbyferie er økende. Samtidig er det flere som ikke vet hvor mange storbyturer det blir.

Undersøkelsen viser at det er 41 prosent som sier det er sannsynlig med storbyferie i 2010, mens andelen som ikke har bestemt seg ligger på 23 prosent. Aldri har interessen vært større.

- Med disse tallene kan man anta at halvparten av Norges befolkning skal på storbyferie, sier Maltun Koefoed til Nettavisen.

Tenker ikke på miljøet
Tallene viser også at nordmenn ikke har dårlig samvittighet i forhold til miljøet og klimautslipp på slike reiser.

- Undersøkelser fra i fjor viser at miljøet ikke påvirker våre reisevaner. Det er bedrifter og forretningsreisende som er mer opptatt av dette, forklarer informasjonssjefen.

Folk kjøper heller ikke klimakvoter for å kompensere for de utslippene som følger med vår reiselyst.

Les mer:Folk kjøper ikke klimakvoter

Test også Nettavisens klimakalkulator.

De som først har bestemt seg for å reise på storbyferie, velger ofte reisemål som Roma, London, Paris, Barcelona og Praha.

- Det er direkteruter som er avgjørende for valg av storby. Hele 76 prosent velger storby ut fra hvor det går direkte flyruter. Samtidig vet vi at klassikerne har mye å by på og stadig overrasker, sier Koefoed.

Venezia er en sterk nykommer på storbylisten. Ellers blir både New York og Berlin stadig mer populær.

Her er nordmenns topp på ti:

1. Roma
2. London
3. Paris
4. Barcelona
5. Praha
6. Venezia
7. New York
8. København
9. Madrid
10. Stockholm

Bruker 50.000 på sommerferien
Også reiselysten generelt er på vei tilbake, viser årets reiseundersøkelse. Andelen som planlegger å dra på ferie til USA, Asia og Skandinavia er økende.

Koefoed legger ikke skjul på at fjoråret var en nedtur.

- I fjor så vi at reiselysten var preget av usikkerhet. Færre ønsket å reise utenlands og flere valgte å legge ferien til hytter i Norge. For hele bransjen er det hyggelig at reiselysten er tilbake for fullt.

Nordmenn ønsker å reise mer og de bruker stadig mer penger på ferien. Flere vil bruke mye på årets sommerferie - 11,5 prosent planlegger å bruke minst 50.000 kroner på hovedferien, mot 6 prosent i fjor.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sommerferien er fortsatt den viktigste, og her er det tre ting som må på plass for at nordmenn skal være fornøyd: Først kommer mat og drikke, deretter tid med familien og så sol og varme.

- Kvinners ønske om tid med familien mye sterkere enn hos menn, opplyser Koefoed.

Les også:- Cruise er vinneren

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag