Gå til sidens hovedinnhold

Rekordlang pollensesong

De første pollenkornene kom i februar, de siste kommer i august. I år må de verste pollenallergikerne slite med pollenallergi i sju måneder.

Men pollenallergikerne kan trøste seg med noe: I fjor var den kraftigste spredningen av bjørkpollen som noen gang er registert. Så ille blir det mest sannsynlig ikke i år.

- Etter et kraftig pollenår er det mest sannsynlig at det blir mindre mengder pollen totalt. Men det betyr ikke at spredningen blir mindre. Det avhenger av våren og hvor store mengder trær, grass eller planter som blomstrer på en gang, sier pollenforsker Hallvard Ramfjord til TV 2 Nettavisen. Han arbeider for Norges astma og allergiforbund på et laboratorium på NTNU.

Bjørka blomstrer
Pollenspredningen av or og hassel startet i februar, med et opphold i mars. Nå er bjørkepollensesongen i gang for fullt på Østlandet.

- Spredningen av bjørkepollen er beskjeden til moderat. Men fortsetter været slik det var i helgen og i går, vil det komme store mengder utover uka, sier Ramfjord.

Mest pollen er det på Jæren i Rogaland, der våren er tidlig.

Mange arter
På Østlandet varer bjørkepollensesongen trolig i tre uker, til omkring 20 mai. Så blir det et opphold fram til midten av juni, når gresset begynner å blomstre.

- Gresspollensesongen varer i to måneder, fordi det er så mange gressarter som blomstrer. Og i midten av juli kommer burotblomstringen, som varer til august, opplyser pollenforskeren.

Det betyr at de som er allergiske for det meste av pollen, får en pollensesong som varer i sju måneder.

Bord du nordover i landet, er du av dem som ikke trenger å ta fram pollenmedisinene ennå. Når bjørken har sluttet å blomstre i Østlands-området, har pollensesongen ennå ikke begynt i Tromsø. I Trondheim kommer bjørkepollenet først om en ukes tid.

Du kan følge med på pollenvarselet for spredningen av pollen i de ulike delene av landet på hjemmesidene til Norges astma og allergiforbund .

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her