Gå til sidens hovedinnhold

Rekordlav valgdeltakelse

Alle partilederne er bekymret for den lave valgdeltakelsen, som ser ut til å bli bare 58,0 prosent. - Demokratiet kan være i fare, advarer Kjell Magne Bondevik.

Valgdeltakelsen har gått ned for hvert år helt siden 1960-tallet. Ved forrige kommunevalg stemte 60,4 prosent av alle personene med stemmerett. Nå viser de foreløpige tallene at bare 58,0 prosent har stemt i år.

Statsminister Kjell Magne Bondevik sier at han er skuffet over den lave valgdeltakelsen.

- Demokratiet i krise
- Alle partiene bør analysere hvorfor deltakelsen er så lav. Det er generelt mye snakk om rettigheter, og mindre snakk om plikter. Hvis vi ender opp med at færre enn halvparten stemmer, vil demokratiet være i krise, sier Bondevik som mener at det er to hovedårsaker til den lave valgdeltakelsen.

- Velgerne har nok fått et inntrykk av at kommunene ikke har noen valgfrihet. Dessuten kan det fort virke som om alle partiene er like.

- Politikernes skyld
Ap-leder Jens Stoltenberg mener at politikerne i stor grad selv må ta ansvar for den lave valgdeltakelsen.

- Valgdeltakelsen handler om praktiske ting. For eksempel la Stortinget ned mange postkontorer. Det gjør det vanskelig å stemme, og så klager vi på valgdeltakelsen. Det blir feil, mener Stoltenberg.

Høyre-leder Jan Petersen påpeker at den lave valgdeltakelsen kan skyldes at rikspolitikerne har vært for framtredende i valgkampen.

- Vi har tatt over debattene. Dessuten har vi som rikspolitikere stakkarsliggjort kommunene. Vi har gitt inntrykk av at kommune ikke har noen handlefrihet, sier Petersen.

Reklame

De beste kuppene du gjør på Milrab-salget