*Nettavisen* Nyheter.

Rekordmange får snøgebyr

Foto: Egil Fujikawa Nes (Privat)

Kommunen fortviler. Brannvesenet advarer.

(iOslo.no) - Du får ikke noe forvarsel, plutselig bare raser det, sier avdelingssjef Rolf Nordberg ved beredskapsavdelingen til Oslo Brann- og redningsetat til iOslo.no.

Mandag kollapset taket på en Rimi-butikk i Larvik, trolig på grunn av store snømengder. Ikke mange timene senere ramler taket på et leskur sammen ved en barneskole i Oslo. Nå går brannvesenet i hovedstaden ut og advarer folk på Østlandet.

- Det er absolutt en rell fare for takras nå. Snøen har sikkert 3-4-doblet seg i vekt på noen uker, og den blir bare tyngre og tyngre, sier Nordberg.

Les også: Taket raste på Rimi-butikk

Fagkonsulent Vigdis Johansen i Trafikketaten i Oslo sier til iOslo.no at de har utstedt ikke mindre enn 320 gebyrer til gårdeiere som ikke har overholdt pliktene når det kommer til snømåking. Det er bare hittil i år.

- Vi gir gebyrer så lenge det er fare for liv og helse. Dette er veldig høyt tall, og det har vært veldig ille til nå i år. Gårdeierne har vært veldig sløve, og vært veldig trege med å sette i gang når det har vært rasfare, sier Johansen.

Gebyrene er på 500 kroner, men det blir dyrere dersom problemene ikke blir tatt hånd om raskt.

- Hvis vi må gå inn og fjerne snø og is blir regningen mye dyrere - og den sendes til gårdeieren, sier Johansen.

Les også: Skoletak kollapset i Oslo

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Anders Røeggen (Nettavisen)

Disse er utsatt
Brannsjef Nordberg forteller at mindre trehus, kjøpesentre, idrettshaller og store, flate forsamlingslokaler er spesielt utsatt.

- Særlig tak som er flate og svakt skrånende kan være utsatt. Vi har hatt flere tilfeller hvor tak har rast sammen, også i Oslo, sier han.

Nordberg mener folk har lett for å glemme taket oppi alt snøsnakket.

- Vi snakker mye om snømengder, men da går det mye på fremkommeligheten med bil. Vi tenker ikke like mye på snømengder på taket, vekten og hva konstruksjonen kan tåle, sier han.

Her er brannmannens tips:

  • Når det har blitt mer enn en halvmeter snø burde du måke. Nærmer det seg meteren burde du absolutt ha måkt allerede.
  • Merker du signaler i huset, som bevegelse, knaking eller dører som er tregere enn normalt, kan det være fysiske konsekvenser av store snømengder på taket.
  • Når du måker må du sikre deg med tau og sele - gjerne rundt pipa. I tillegg må du sperre av området under huset.

Trafikketaten i Oslo kan gi bøter til gårdeiere som ikke overholder reglene. Politiet kan også enkelte ganger rekvirere brannvesenet til å fjerne is og snø fra tak. Også da må gårdeieren betale.

- Vi ønsker jo ikke at hus skal rase sammen, og oppfordrer derfor hus- og gårdeierne til å rydde sine egne tak, sier Nordberg.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.