RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rekordmange fikk kikhoste

Sist oppdatert:
Kikhoste, som er livstruende for spedbarn, rammet 7000 nordmenn i fjor. Det er langt over dobbelt så mange som året før og 37-årsrekord.

Skolebarn blir oftest blir smittet av kikhoste –og bringer smitten med seg hjem til mindre søsken.

- Kikhoste er en plagsom sykdom for alle, men for spedbarn er det livstruende. Hvis ingen tar opp spedbarna under hosteanfallene, kan de dø av surstoffmangel. Det er viktig å vaksinere skolebarn slik at smittepresset blir mindre, sier Hanne Nøkleby, divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet, til NTB.

Ikke vaksinert
Kikhoste er nå den smittsomme sykdommen som hyppigst meldes til MSIS - det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer. I 2003 ble det meldt 2885 tilfeller av kikhoste. I fjor var tallet cirka 7000.

- Grunnen til økningen i antall meldte tilfeller skyldes trolig dels reel økning av sykdommen, men også økt oppmerksomhet blant leger på sykdommen, og at diagnosen derved blir stilt oftere. Utbruddene av kikhoste går tradisjonelt i bølger, slik at det er vanlig med variasjon i forekomsten fra et år til et annet, sier Øistein Løvoll, overlege ved Folkehelseinstituttet til TV2 Nettavisen.

Ifølge Folkehelsa er enkelte barn ikke vaksinert, fordi stadig flere foreldre er kritiske til vaksiner. Vaksinen som gis i første leveår, virker som regel til skolestartalder, og Løvoll sier at det nå er planer om å innføre en ekstra vaksinasjonsdose ved skolestart for å forlenge beskyttelsen.

80 barn døde
I 1949 døde 80 barn av kikhoste, og det ble registrert 48.000 tilfeller i landet totalt. Men immuniteten i befolkningen blir bedre etter hver bølge av kikhoste.

Kikhoste behandles med antibiotika, men behandlingen må helst settes inn i løpet av de tre første ukene for å ha noen effekt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere