– Den lange sommeren og det varme været har gjort sitt til god trafikk på hyttene våre i fjellet, langs kysten og til skogs, sier kommunikasjonsrådgiver Mari Stephansen i Den Norske Turistforening (DNT) til NTB.

DNT feirer 150 år i år og nærmer seg allerede rekordhøye 500.000 hytteovernattinger i jubileumsåret.

– Da vi feiret sommeråpning av hyttene i fjellet den siste helgen i juni var mange av hyttene våre helt fulle. Jeg tror folk har fått med seg at DNT fyller 150 år og hiver seg med på feiringen. Til sammenligning hadde vi 450.700 overnattinger på hyttene våre i fjor, i tillegg til flere hundre tusen dagsbesøk, sier hun.

– Foreløpige tall og rapporter fra bestyrerne våre vitner om rekorder flere steder, sier Stephanson og trekker fram Lars Monsens minutt for minutt-sending på NRK som en medvirkende årsak til at så mange nordmenn blir lokket ut på tur i naturen denne sommeren, i tillegg til det varme været.

Flere velger Norge

– Vi ser at flere og flere nordmenn velger norgesferie, og det å kunne oppleve Norges fantastiske natur i slikt vær som dette er jo helt unikt, sier direktør Line Endresen Normann i Virke Reise Norge til NTB.

Hun er selv på norgesferie med familien og tror denne rekordvarme sommeren virkelig vil åpne opp øynene til mange når det gjelder å feriere rundt i det ganske land i årene fremover.

– Når vi gjør våre spørreundersøkelser og spør nordmenn om ferieplaner for kommende sommer, har de ofte den forrige sommeren friskt i minne. Derfor forventer vi at enda flere vil velge å feriere i Norge i 2019 på bakgrunn av den fantastiske sommeren vi opplever nå, sier hun.

I Virke Reises befolkningsundersøkelse for sommeren 2018 oppga 35 prosent at hytta i Norge blir en del av sommerferien, som er flere enn i fjor. Ferie på hotell, camping, eller privat utleie økte også fra 14 til 17 prosent.

Lave sydenpriser

Mange bestiller sydenferier lang tid i forveien, mens andre sitter på gjerdet for å avvente restplasser. Denne sommeren har det på grunn av varmen vært så lav etterspørsel av restplasser at prisene på sydenturer nå er rekordlave, ifølge Aftenposten.

– Har du feriedager til gode får du mer reise og hotell for pengene enn på mange år. Folk kan gjøre gode kupp, sier informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving, som frister med charterfly helt ned til 295 kroner per person.

Nordmenn reiser oftere til utlandet enn tidligere år. Siden i fjor har hver fjerde nordmann reist utenfor Skandinavia minst tre ganger, viser en undersøkelse gjort av Kantar TNS.

Turistsvikt i nord

Ekstremvarmen preget Sør-Norge allerede i mai, men brukte lang tid på å komme til Nord-Norge, som fikk landsdelen til å notere bunnivå for antall soltimer i juni.

Både nordmenn og turister fra utlandet lokkes til Lofoten i Nordland hvert år, men i sommer preges den populære øygruppen av turistsvikt.

Tommy Johansen ved turistattraksjonen Sund fiskerimuseum trekker fram negative medieoppslag om turistkaos og forsøpling i Lofoten som medvirkende årsak til nedgangen.

– Det kan ha hatt en effekt. Vi i turistnæringen får tilbakemeldinger på at «det er fullt i Lofoten nå og køer overalt», sier Johansen til NRK.

Rammes av varmen i sør

Daglig leder Elisabeth Dreyer i Destinasjon Lofoten mener sydenvarmen som har preget store deler av Sør-Norge er hovedforklaringen på turistsvikten i nord.

– Du forlater ikke 30 grader når det er 14 grader i Lofoten. Det har vi fått merke, sier Dreyer til NRK.

I juli måned har det riktignok sett langt bedre ut værmessig for Nord-Norge, og i Bardufoss i Troms ble det satt ny varmerekord med 33,5 grader 18. juli.

(©NTB)