*Nettavisen* Nyheter.

Rekordmange øyhopper i Oslo

Foto: Elisabeth Hægeland

Fergene til øyene i Oslofjorden har aldri før hatt så mange passasjerer i juli som i år.

09.08.06 10:32

Når hovedstaden bader i sol vil Oslos beboere ut på øyene for å finne den perfekte badeplassen.

Hovedøya, Linnøya, Bleikøya, Gressholmen og Langøyene i Oslofjorden har hatt rekordbesøk i juli, viser passasjertall fra Oslo Sporveier.

Forrige julirekord er fra 1994. Da hadde Oslo-fergene 210.000 passasjerer. I juli i år var passasjertallet på 221.000, som er det høyeste målt i juni noensinne.

- Juli har vært en veldig fin måned for oss. Så vidt jeg seg ser er det rekord for juli måned. I tillegg var juni også en veldig bra måned, sier trafikkonsulent Ole Mjelva i Oslo Sporveier til TV 2 Nettavisen.

Sjekk badetemperaturene i Oslofjorden.

- Været avgjør 90 %
På grunn av de gode besøkstall hittil i sommer og et lovende augustvær i Oslo, spår Mjelva at 2006 blir en rekordsommer.

- De har jo ikke akkurat varslet noe dårligere vær i august, så jeg har et godt grunnlag for å si at vi får sommerrekord på fergene i år, sier konsulenten.

Han mener det gode sommerværet har mesteparten av skylda for den økte trafikken i Oslofjorden.

- Været avgjør 90 prosent av besøkstallet. I tillegg er båttilbudet til Øyene mye mer kjent nå en for 10-15 år siden. Det er flere enn før som synes det er greit å ta seg en tur ut dit, mener Mjelva.

Solskinnsdagene er altså de mest populære dagene for øyhopping i Oslofjorden. Da har Oslos beboere ferie, og drar ut på sjøene for å finne flotte badesteder. Det er faktisk Oslofolk, og ikke turister som har skapt julirekorden på Øy-fergene.

- Det er først og fremst byfolket selv som utgjør rekorden. På de dagene med flest besøkende er det mest badetrafikk. Turistene er ikke fullt så avhengige av været, for de reiser til øyene i regnvær like ofte som i solskinssvær, sier Mjelva.

Sjekk været der du bor her.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Elisabeth Hægeland

Østkantfolk før, alle nå
For 20 år siden var besøkstallet mye lavere, som kan skyldes at øy-besøket var forbeholdt de som bodde på østkanten av storbyen.

- I gamle dager var disse øyene mest benyttet av folk fra Gamlebyen, Torshov og gamle Grünerløkka. Men dette har forandret seg totalt. Nå reiser folk fra hele Oslo ut til øyene, forteller trafikkonsulenten.

Oslo-Fergene har i dag fire båter i drift, men likevel blir det en del køer når sola skinner.

- Vi beklager at det har vært litt køer i sommer. Dersom det høye passasjertallet er en vedvarende tendens, og ikke bare et blass i år, vurderer vi å få flere båter, sier Mjelva.

Oslo-Fergene AS er eierne av fergene i dag, mens Oslo Sporveier styrer selskapet gjennom Oslo kommune. Se kart over fergeturene på Oslo-Fergene.no.

Finn informasjon om båtenes rutetider på Trafikanten.no .

Les en artikkel om øyhopping i Oslofjorden her.

Friluftsetaten i Oslo kommune sine sider får du mer informasjon om øyene.

Besøk vår sommerside.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.