Gå til sidens hovedinnhold

Rekordmange vil ha ny jobb

Nordmenn trenger høyere lønn for å kompensere for renteøkninger.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Over 800.000 nordmenn går svanger med planer om eller kunne tenke seg å bytte jobb i løpet av ett år, viser en undersøkelse fra Sparebank 1 for 2. kvartal.

NA24 - din næringslivsavis

Bedre lønn er den suverent viktigste grunnen til at folk ønsker nytt beite. Hele 60 prosent oppga ønske om mer penger i kassen som viktigste faktor.

Renteøkningene svir
- Ønske om jobbytte kan også være et uttrykk for at folk merker at renteøkningene begynner å svi. For mange er det lettere å forbedre økonomien ved å skaffe seg en ny jobb med høyere inntekt enn ved å redusere andre utgifter, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i banken.

Det er i aldersgruppen 25-45 år at bytteønsket er desidert størst, og her går en av tre med planer om å forlate sin nåværende arbeidsgiver.

- Dermed kan vi stå overfor store endringer i arbeidsmarkedet og en skjerpet kamp om arbeidskraften fremover, mener forbrukerøkonomen.

Ris bak speilet
Stigende renter har økt utgiftene for mange unge med høye boliglån. Noen titusner mer i lønningsposen, vil kunne kompenserer for renteøkningene for de fleste.

Et jobbskifte kan derfor være en gyllen mulighet til å innbringe sårt tiltrengte kroner på kontoen- raskt.

- Baksiden av medaljen er at et for sterkt press på lønningene kan drive opp lønnsnivået og inflasjonen, slik at Norges Bank setter opp rentene enda raskere eller enda mer. Det er negativt for all med lån. I et slikt scenario blir taperne de med lån som ikke tar del i inntektsøkningen, sier Gundersen.

Reklame

Husker du disse to idiotene?